Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéfa britskej neonacistickej skupiny obvinili z podnecovania k vražde

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Manchesterská polícia uviedla, že 31-ročný Christopher Lythgoe a päť ďalších mužov bolo v súlade so zákonom o terorizme obvinených z príslušnosti k neonacistickej Národnej akcii.

Londýn 27. októbra (TASR) - Šéfa zakázanej britskej neonacistickej organizácie Národná akcia vo štvrtok obvinili z podnecovania k vražde. Identitu zamýšľanej obete jeho činu polícia nezverejnila.

Britská poslankyňa Rosie Cooperová sa ale v súvislosti s týmto prípadom poďakovala príslušníkom protiteroristickej polície, že zaistili jej bezpečnosť, ako aj bezpečnosť jej spolupracovníkov i širšej verejnosti. Ďalšie podrobnosti vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie odmietla zverejniť.

Manchesterská polícia podľa agentúry AP uviedla, že 31-ročný Christopher Lythgoe a päť ďalších mužov bolo v súlade so zákonom o terorizme obvinených z príslušnosti k neonacistickej Národnej akcii. Lythgoe okrem toho čelí tiež obvineniu z podnecovania k vykonaniu vraždy. Ďalší zo šiestich zadržaných bol zase obvinený zo zámeru spáchať teroristické činy.

Šestica mužov patrí k dovedna 11 osobám, ktoré 27. septembra zatkla britská polícia v rámci rozsiahleho celoštátneho vyšetrovania vedeného voči pravicovým extrémistom. Pred súd v Londýne by mali muži predstúpiť už v piatok.

Členstvo alebo nabádanie k podpore zakázanej organizácie sa v Británii považuje za trestný čin, pričom jeho páchateľovi hrozí odňatie slobody až do výšky desiatich rokov.

Národná akcia je prvá krajne pravicová organizácia, ktorú v Británii vlani zakázali. Tamojšia vláda ju označuje za "ostro rasistickú, antisemitskú a homofóbnu". Skupina okrem iného velebila Thomasa Maira, ultrapravicového extrémistu, ktorý vlani zabil labouristickú poslankyňu Jo Coxovú.