Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Šéfka waleských separatistov podporila nezávislosť Katalánska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo svojom vyhlásení Woodová ocenila Kataláncov za to, že odmietajú násilie, ak keď čelia "brutalite" zo strany španielskeho štátu.

Cardiff 27. októbra (TASR) - Šéfka waleských separatistov chce, aby regionálny parlament vo Walese uznal nezávislosť Katalánska. Informovala o tom televízia Sky News.

"Blahoželám ľudu Katalánska k získaniu nezávislosti nenásilnými a demokratickými prostriedkami," vyhlásila v piatok Leanne Woodová, predsedníčka strany Plaid Cymru (Waleská strana), ktorá sa usiluje o osamostatnenie Walesu od Spojeného kráľovstva.

Plaid Cymru podľa Woodovej slov vyzve Národné zhromaždenie Walesu, aby "uznalo Katalánsku republiku ako nezávislý štát". V 60-člennom waleskom parlamente má strana Plaid Cymru v súčasnosti desať poslancov.

Vo svojom vyhlásení Woodová ocenila Kataláncov za to, že odmietajú násilie, ak keď čelia "brutalite" zo strany španielskeho štátu, informovala britská rozhlasová stanica talkRADIO.

Poslanec Plaid Cymru Hywel Williams v separátnom vyjadrení vyzval Európsku úniu, aby sa v súlade so svojimi základnými princípmi slobody, demokracie a občianskych práv postavila za katalánsky ľud.