Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Škótska premiérka trvá na druhom referende o nezávislosti

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová Foto: TASR/AP

Britská premiérka Theresa Mayová nemá nijaký racionálny argument proti druhému referendu o nezávislosti Škótska, uviedla dnes škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Edinburgh 28. marca (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová nemá nijaký racionálny argument proti druhému referendu o nezávislosti Škótska, uviedla v pondelok škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Sturgeonová má v pláne vypísať druhé referendum o odchode Škótska zo Spojeného kráľovstva medzi jeseňou 2018 a jarou 2019, čo je termín, ktorý Mayová odmieta s odôvodnením, že by to bolo "nespravodlivé" voči voličom, pretože nebudú mať dostatok informácií, aby sa v referende mohli rozhodnúť, uviedol na svojej internetovej stránke denník Scotsman.

"Myslím si, že pre premiérku je vzhľadom na harmonogram, ktorý som stanovila, nesmierne náročné zaujať racionálny postoj k referendu (o nezávislosti Škótska). Domnievam sa, že jej argumenty proti tomu, aby sa referendum konalo teraz, sú dokonale racionálne, preto nič také nenavrhujem. Myslím si však, že na základe rozhovoru, ktorý sme dnes absolvovali, som zvedavá, aké racionálne argumenty predloží proti časovému plánu, o ktorom sme dnes hovorili," uviedla Sturgeonová.

Mayová ešte pred stretnutím so škótskou premiérkou v Glasgowe uviedla, že jej názor na Sturgeonovej výzvu na usporiadanie druhého referenda o nezávislosti Škótska do jari 2019 je nemenný. Na otázku, či by súhlasila, aby sa referendum uskutočnilo vo vzdialenejšej budúcnosti, Mayová neodpovedala, len zopakovala, že "teraz naň nie je vhodný čas".

"Môj postoj je veľmi jednoduchý a nijako sa nezmenil," uviedla na margo nového škótskeho referenda Mayová a dodala, že teraz sa treba sústrediť na iniciovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa začne najmenej dvojročný oficiálny proces odchodu Británie z Európskej únie.