Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Británia: Smrť Prigožina by mala destabilizačný vplyv na vagnerovcov

Ľudia odnášajú vrece s telom z miesta pádu súkromného lietadla v Tverskej oblasti blízko obce Kuženkino vo štvrtok 24. augusta 2023. Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa podľa ruských úradov nachádzal na palube lietadla Embraer-135, ktoré sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti blízko Moskvy. Haváriu nikto neprežil. Prigožinova smrť však doposiaľ nebola oficiálne potvrdená. Na palube bolo desať ľudí vrátane troch členov posádky. Foto: FOTO TASR/AP

Súkromné lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré malo patriť Prigožinovi, sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti severne od Moskvy.

Londýn 25. augusta (TASR) - Úmrtie Jevgenija Prigožina, šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny, by s istotou malo hlboký destabilizačný vplyv na túto skupinu. Uviedlo to v piatok britské ministerstvo obrany, informuje TASR.

Súkromné lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré malo patriť Prigožinovi, sa vo štvrtok zrútilo v Tverskej oblasti severne od Moskvy. Ruské úrady oznámili, že Prigožin bol na zozname cestujúcich, z ktorých haváriu nikto neprežil.

"Nie je k dispozícii jednoznačný dôkaz, že Prigožin bol na palube a (šéf vagnerovcov) je známy tým, že dodržiava mimoriadne bezpečnostné opatrenia," píše britské ministerstvo obrany. To, že tento podnikateľ zahynul, je však podľa neho vysoko pravdepodobné.

Rezort obrany uviedol, že Prigožinove osobnostné vlastnosti ako hyperaktivita, mimoriadna trúfalosť, úsilie dosiahnuť výsledky a mimoriadna brutalita sa šírili Vagnerovou skupinou a je nepravdepodobné, že sa mu v tom vyrovná ktokoľvek z nasledovníkov.

Medzera vo vedení by sa mohla podľa ministerstva ešte prehĺbiť v spojitosti so správami, že pri nehode lietadla prišli o život aj spoluzakladateľ vagnerovcov Dmitrij Utkin a šéf logistiky Valerij Čekalov.