Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Británia chce znížiť sociálne dávky prisťahovalcom z východnej Európy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Radikálnejšie plány, konkrétne obmedzenie pre prílev prisťahovalcov z ostatných krajín EÚ, sa zrušili.

Londýn 24. novembra (TASR) - Britská vláda chce odstrašiť prisťahovalcov z východnej Európy tým, že im zníži sociálne dávky.

Tieto obmedzenia majú platiť aj vtedy, ak cudzinec má v Británii prácu a platí dane a odvody. S odvolaním sa na britské médiá o tom informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Premiér David Cameron chce znížiť daňové bonusy, podporu na bývanie a prístup k sociálnym bytom dva alebo viac rokov po tom, čo prišli do krajiny. Radikálnejšie plány, konkrétne obmedzenie pre prílev prisťahovalcov z ostatných krajín EÚ, sa zrušili.

Plánované opatrenia sú však otázne. Analytici opakovane upozorňujú, že dane a odvody, ktoré platia prisťahovalci, presahujú výšku platených sociálnych dávok. Podľa nich to súvisí s tým, že sú zväčša mladší a lepšie vzdelaní než mnohí Briti. Zároveň pochybujú, že krátenie dávok bude mať výraznejší odstrašujúci efekt. Nejde totiž o "sociálnych turistov", ale o ľudí, ktorých do Británie láka silné hospodárstvo a dobré pracovné možnosti.

Prisťahovalectvo z východnej Európy je v Británii jedna z najhorúcejších politických tém. Britskí odporcovia EÚ dokonca žiadajú vystúpenie krajiny z únie, ak sa nepodarí výrazne znížiť počty prisťahovalcov. Cameron je síce proti vystúpeniu z EÚ, plánuje však reformy a ak po jarných parlamentných voľbách zostane vo funkcii, prisľúbil referendum o členstve v únii do konca roka 2017.