Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Strana UKIP sa nedostala do parlamentu, jej líder Nuttall odstúpil

Paul Nuttall,archívna snímka. Foto: TASR/AP

Strana UKIP, ktorá pomohla zabezpečiť rozhodnutie o odchode Británie z Európskej únie, mala počas predvolebnej kampane čoraz nižšiu podporu.

Londýn 9. júna (TASR) - Líder euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Paul Nuttall dnes oznámil, že odstupuje z funkcie po tom, ako tento politický subjekt vo štvrtkových voľbách nezískal v britskom parlamente žiadne kreslo.

Strana UKIP, ktorá ešte za svojho zrejme najznámejšieho lídra Nigela Faragea pomohla zabezpečiť rozhodnutie o odchode Británie z Európskej únie, mala počas predvolebnej kampane čoraz nižšiu podporu a mnohí jej voliči ju opúšťali, píše agentúra Reuters.

Nuttall v straníckej centrále v povolebnom vyhlásení uviedol, že zlé výsledky UKIP vo voľbách sú dôsledkom toho, že strana sa stala obeťou vlastného úspechu. UKIP má podľa neho "skvelú budúcnosť" a teraz je dôležitejšia než kedykoľvek predtým ako "strážny pes brexitu".

Všetko o predčasných voľbách v Británii: Pozrite si výsledky, reakcie, analýzy


Hneď nato však oznámil rezignáciu s okamžitou platnosťou. "Je jasné, že UKIP potrebuje nové zameranie a nové myšlienky," vyhlásil.

UKIP vo štvrtkových voľbách získala len dve percentá hlasov v porovnaní s 13 percentami z predošlých volieb v roku 2015.

Farage predtým naznačil, že by sa mohol vrátiť do vrcholovej politiky.