Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Britský študent strávi 15 rokov vo väzení za nastraženie bomby v metre

Foto: Ilustračné foto

Podľa polície a prokuratúry tento 20-ročný mladík využil pri výrobe nálože návod z magazínu teroristickej organizácie al-Káida.

Londýn 27. mája (TASR) - Britskému študentovi Damonovi Smithovi, ktorý vlani v októbri umiestnil do vlaku londýnskeho metra podomácky vyrobenú bombu, uložil v piatok súd 15-ročný trest odňatia slobody za terorizmus. Podľa polície a prokuratúry tento 20-ročný mladík využil pri výrobe nálože návod z magazínu teroristickej organizácie al-Káida.

Odpálenie bomby obsahujúcej guľôčkové ložiská vo vlaku metra na londýnskej linke Jubilee zlyhalo a po tom, ako ju objavili cestujúci, bola zneškodnená riadeným výbuchom. Podľa vyhlásenia šéfa protiteroristického oddelenia londýnskej Metropolitnej polície Deana Haydona nedošlo k výbuchu iba zásluhou šťastia a následky mohli byť podobne ničivé ako v prípade bombového útoku, ktorý sa odohral tento týždeň v Manchestri.

Smitha uznala súdna porota za vinného už začiatkom mája. Sue Hemmingová z britskej Korunnej prokuratúry vtedy vyhlásila, že podľa tvrdenia obžalovaného malo byť nastraženie bomby v metre len akýmsi žartom, v skutočnosti však bolo toto zariadenie "zjavne navrhnuté tak, aby spôsobilo hrôzostrašné zranenia".