Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sturgeonová vyzvala odporcov brexitu, aby sa presťahovali do Škótska

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka škótskej vlády v piatok uviedla, že sa neprestane usilovať o nové referendum o nezávislosti.

Londýn 19. marca (TASR) - Predsedníčka škótskej vlády a šéfka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová vyzvala ľudí v Spojenom kráľovstve, ktorí sú nespokojní s tzv. brexitom, aby sa presťahovali do Škótska.

"Príďte sem žiť, pracovať, investovať alebo študovať," uviedla Sturgeonová v sobotu na zjazde strany v Aberdeene.

"Staneme sa magnetom talentu a investícií z celého Spojeného kráľovstva," citovala Sturgeonovú webová stránka spravodajskej stanice Sky News.

Sturgeonová v piatok uviedla, že sa neprestane usilovať o nové referendum o nezávislosti. Reagovala na stanovisko britskej premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorej teraz nie je vhodný čas na diskusie o takomto hlasovaní, pretože by to ohrozilo rokovania o brexite s Európskou úniou.

V poradí druhé referendum o nezávislosti Škótska by sa malo konať niekedy v období od jesene 2018 do jari 2019 - po tom, ako budú jasné podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. V referende v roku 2014 Škótsko odmietlo suverenitu pomerom odovzdaných hlasov 55:45. Najnovšie prieskumy verejnej mienky však naznačujú tesnú prevahu stúpencov samostatnosti.

Vo vlaňajšom referende o brexite hlasovalo za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ viac ako 60 percent Škótov, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.