Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Troch mužov, ktorí zabili 5 ľudí, odsúdili v Británii na doživotie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Muži v meste Leicester zámerne podpálili obchod, čím spôsobili obrovský výbuch.

Londýn 18. januára (TASR) - Na doživotie poslal v piatok britský súd do väzenia troch mužov, ktorí vlani vo februári v meste Leicester zámerne podpálili obchod. Spôsobili tým výbuch, pri ktorom zahynulo päť ľudí, informovala spravodajská televízia Sky News.

Arama Kurda (34) z Leicesteru a Arkana Aliho (37) z Oldhamu poslal súd do väzenia na minimálne 37 rokov až doživotie. Hawkar Hassan (33) z Coventry si vo väzení odpyká viac ako 32 rokov.

Súd všetkých troch uznal v decembri za vinných z vraždy piatich ľudí. Tú spáchali, keď podpálili obchod a spôsobili výbuch aj napriek tomu, že vedeli, že nad obchodom sa nachádzajú byty. Ich zámerom bolo zabezpečiť vyplatenie poistného plnenia vo výške 300.000 libier majiteľovi obchodu, ktorým bol Aram Kurd.

K výbuchu došlo 25. februára 2018 v poľskom obchode s potravinami na prízemí budovy na rušnej ulici Hinckley Road v Leicesteri. Nad obchodom sa nachádzali dva byty. Po výbuchu začala budova horieť a následne sa zrútila.

V byte nad obchodom pri zrútení sa domu zahynuli Mary Ragoobeerová a jej dvaja synovia Shane a Sean, ako aj 18-ročná Shaneova priateľka Leah Beth Reeková, ktorá bola v byte na návšteve.

Pri výbuchu zahynula aj priateľka jedného z obžalovaných Viktorija Ijevlevová, ktorá v obchode pracovala ako predavačka. Tú páchatelia nechali zomrieť, pretože o ich plánoch "priveľa vedela".