Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Británia uvalila sankcie na predstaviteľov trestaneckej kolónie IK-3

Na snímke ľudia položili kvety vedľa portrétu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného pred ruským veľvyslanectvom v Paríži v piatok 16. februára 2024. Foto: TASR/AP

Na britský sankčný zoznam bol pridaný Vadim Konstantinovič Kalinin, šéf trestaneckej kolónie IK-3, a päť jeho zástupcov.

Londýn 21. februára (TASR) - Británia uvalila sankcie na šiestich predstaviteľov trestaneckej kolónie na Sibíri, kde minulý týždeň zomrel ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Oznámil to britský minister zahraničných vecí David Cameron. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Tí, ktorí sú zodpovední za brutálne zaobchádzanie s Navaľným, by si nemali robiť ilúzie - budú niesť zodpovednosť," povedal Cameron.

Na britský sankčný zoznam bol pridaný Vadim Konstantinovič Kalinin, šéf trestaneckej kolónie IK-3, a päť jeho zástupcov. V Spojenom kráľovstve im zmrazili aktíva a vzťahuje sa na nich zákaz cestovania.

Británia je prvou krajinou, ktorá uvalila sankcie v súvislosti so smrťou ruského opozičného lídra. Londýn tiež vyzval ruské úrady, aby okamžite vydali Navaľného telo rodine.

"Je jasné, že ruské úrady považovali Navaľného za hrozbu a opakovane sa ho snažili umlčať," dodal šéf britskej diplomacie.

Ruské úrady "ho v roku 2020 otrávili novičokom, uväznili ho za mierové politické aktivity a poslali ho do arktickej trestaneckej kolónie", pokračoval Cameron. Podľa jeho slov "by nikto nemal pochybovať o represívnej povahe ruského systému".

"Preto dnes sankcionujeme najvyšších väzenských úradníkov zodpovedných za jeho väzbu v trestaneckej kolónii, kde strávil svoje posledné mesiace," uzavrel.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov Kremľa. Podľa ruských úradov zomrel v piatok v trestaneckej kolónii IK-3, známej aj pod názvom Polárny vlk. Väzenská služba tvrdí, že 47-ročnému politikovi prišlo po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie. Ruské úrady doteraz rodine neumožnili prístup k jeho telu, ani jej ho nevydali na pochovanie.