Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Londýne súdia tínedžerku obvinenú z prípravy útoku na Britské múzeum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ten údajne chystala po tom, ako sa jej nepodarilo stať sa manželkou džhádistu.

Londýn 11. mája (TASR) - V Londýne sa vo štvrtok začal súdny proces s britskou tínedžerkou obvinenou z plánovania útoku granátom na Britské múzeum. Ten údajne chystala po tom, ako sa jej nepodarilo stať sa manželkou džhádistu, uviedla agentúra AP.

Safaa Boularová podľa prokuratúry hovorila o pripravovanom útoku už v textových správach, ktoré si vymieňala so starším mužom - bojovníkom militantnej organizácie Islamský štát v Sýrii. Za toho sa chcela vydať, avšak v roku 2017 ho zabili.

Žalobca Duncan Atkinson porotcom londýnskeho súdu vo štvrtok povedal, že Boularová chcela útokom na svetoznáme múzeum "rozpútať násilie v srdci Londýna". Samotná, v súčasnosti 18-ročná tínedžerka obvinenia z prípravy teroristických činov odmieta.

Atkinson uviedol, že po tom, ako Boularovú zatkli v apríli 2017 za to, že chcela vycestovať do Sýrie, sa pokúsila na vykonanie útoku prehovoriť svoju staršiu sestru, 21-ročnú Rizlaine.

Sestre údajne telefonovala z väzenia a hovorila s ňou v kódoch, pričom pre samotný útok používala označenie "čajová párty v štýle Alice v krajine zázrakov". Žalobca Atkinson ďalej povedal, že Rizlaine spoločne s matkou oboch sestier Minou Dichovou si obzerali významné miesta v Londýne a kúpili si tiež viacero nožov i batoh. Obe ženy zatkli ešte v apríli 2017.

Rizlaine sa k plánovaniu útoku nožmi priznala. Jej matka je obvinená z toho, že jej pri jeho príprave mala pomáhať.