Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britská vláda chystá výrazné obmedzenia v používaní dronov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa jedného z obmedzení bude musieť každý, kto mieni pilotovať dron vážiaci viac ako 250 gramov, absolvovať skúšky a zaregistrovať sa.

Londýn 26. novembra (TASR) - Po sérii nebezpečných incidentov bude v Spojenom kráľovstve zákonom výrazne obmedzené používanie bezpilotných lietadiel (dronov). Informovala o tom dnes televízia Sky News a ďalšie britské médiá.

Podľa jedného z obmedzení bude musieť každý, kto mieni pilotovať dron vážiaci viac ako 250 gramov, absolvovať skúšky a zaregistrovať sa. Tieto zariadenia navyše nebudú môcť lietať v blízkosti letísk a vo výške viac ako 120 metrov.

Návrh zákona bude predložený na jar, povedal podľa agentúry DPA hovorca britskej vlády.

V Británii sa uvažuje aj o nasadení dronov napríklad pri preprave orgánov darcov a liekov či v nebezpečných situáciách, ako sú záplavy alebo monitorovanie znečistenia ovzdušia.

Združenie britských pilotná BALPA (British Airline Pilots Association) návrh zákona, ktorý minimalizuje riziká kolízie s dronmi, privítalo. Počet takýchto incidentov každým rokom rastie - zatiaľ čo v roku 2015 ich bolo 29, v roku 2016 stúpol ich počet na 71 a tento rok ich bolo 81. V júli minulého roka veľký dron len tesne minul krídlo lietadla, ktoré viezlo 130 cestujúcich a pristávalo na londýnskom letisku Gatwick.