Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Britská vláda chce zakročiť aj proti nenásilnému extrémizmu

Theresa Mayová Foto: TASR/AP

Aktivisti za občianske slobody, no i niektorí konzervatívci, označili navrhované opatrenia za neprijateľné obmedzovanie slobody prejavu.

Londýn 30. septembra (TASR) - Britská ministerka vnútra Theresa Mayová navrhla udeliť úradom nové právomoci, aby mohli zakázať ľuďom s extrémistickými názormi vystupovať v televízii a na verejných podujatiach alebo publikovať v sociálnych médiách, aj keď neporušujú žiadne zákony.

Mayová na zjazde vládnucich konzervatívcov povedala, že strana v prípade opätovného víťazstva v budúcoročných voľbách chce zakročiť proti ľuďom, ktorí "šíria jedovatú nenávisť". Polícii chce tiež dať väčší prístup k údajom na internete v rámci balíka legislatívnych opatrení týkajúcich sa "celého spektra extrémizmu".

Ministerka zdôraznila, že len menšina extrémistov je aj násilná, avšak existuje "vlákno, ktoré spája" nenásilný extrémizmus s terorizmom. "Samozrejme, chceme zachovať slobodu prejavu, avšak nechceme vidieť popudzovanie," povedala predtým pre noviny Daily Mail.

Sprísnenie predpisov je potrebné na zastavenie radikalizácie mladých ľudí, uviedla Mayová. Nové predpisy by podľa nej mohli byť použité proti neonacistom a iným radikálom, ako aj proti islamistickým extrémistom.

Mayová dodala, že najmenej 500 Britov cestovalo do Sýrie a Iraku prevažne s cieľom bojovať v radoch militantných skupín.

Aktivisti za občianske slobody, no i niektorí konzervatívci, označili navrhované opatrenia za neprijateľné obmedzovanie slobody prejavu, uviedla agentúra AP.