Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britská vláda prehodnotí zákaz liekov na báze konope

Ilustračné foto. Foto: TASR/Polícia

Vláda súčasne odmietla výzvy na legalizáciu marihuany na rekreačné účely.

Londýn 19. júla (TASR) - Britská vláda v utorok oznámila, že prehodnotí zákaz liekov na báze konope, ale súčasne odmietla výzvy na legalizáciu marihuany na rekreačné účely.

Minister vnútra Sajid Javid povedal poslancom, že prípady - ako keď 12-ročnému chlapcovi trpiacemu epilepsiou odopreli konopný olej - ukazujú potrebu umožniť prístup k produktom na báze konope tým, ktorým to môže prospieť. Podľa neho však vláda nemá "absolútne žiadne plány" túto drogu širšie dekriminalizovať.

K zmene postoja prišlo po tom, ako vláda povolila 12-ročnému chlapcovi trpiacemu epilepsiou liečbu konopným olejom, ktorý podľa jeho matky Charlotte Caldwellovej potrebuje na zabránenie život ohrozujúcim záchvatom. Vyzvala tiež na liberalizáciu zákonov o užívaní marihuany na medicínske účely v Británii. Uviedla, že konopný olej je jediným liečebným prípravkom schopným odvrátiť záchvaty jej syna.

Javid uviedol, že povolenie na užívanie liekov na báze konope vydajú aj pre iného šesťročného chlapca, ktorý má pre epilepsiu množstvo záchvatov za deň. Ak britský hlavný odborník na medicínu stanoví, že liečebné postupy na báze konope majú "významný medicínsky prospech", budú legalizované, dodal britský minister vnútra podľa agentúry AP.