Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Konzervatívci majú o 12 parlamentných kresiel menej ako doposiaľ

Britská premiérka Theresa Mayová reaguje na tlačovej konferencii na Downing Street v Londýne 23. mája 2017. Foto: TASR/AP

Výsledky sčítania hlasov v britských voľbách sú aktuálne k dispozícii v 646 zo 650 volebných obvodoch.

Londýn 8. júna (TASR) - Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej prišla vo štvrtkových voľbách o absolútnu väčšinu v parlamente. Straty kresiel v prospech labouristov a liberálnych demokratov zaznamenala v Anglicku i Walese napriek tomu, že jej podiel hlasov oproti predošlým voľbám narástol.

Výsledky sčítania hlasov sú aktuálne k dispozícii v 646 zo 650 volebných obvodoch. Kandidáti konzervatívcov zvíťazili v 315 z nich, čo znamená, že strana bude mať o 12 parlamentných kresiel menej ako doposiaľ. Na väčšinu v Dolnej snemovni by potrebovala 326 poslancov.

Hlavná opozičná Labouristická strana získala v novozvolenom parlamente 261 mandátov, teda o 29 viac ako vo voľbách v roku 2015, vyplýva z údajov stanice BBC.

Všetko o predčasných voľbách v Británii: Pozrite si výsledky, reakcie, analýzy


Tretia skončila Škótska národná strana (SNP), ktorá však bude mať len 35 poslancov namiesto doterajších 56. Strana Liberálni demokrati obsadí 12 kresiel, o štyri viac než doteraz.

Pokiaľ ide o získané hlasy voličov, obe hlavné strany si v porovnaní s predošlými voľbami polepšili - konzervatívci o 5,5 na terajších 42,4 percenta a labouristi o 9,5 na 40,1 percenta.

Účasť na voľbách dosiahla 68,7 percenta.

Mayová nemá v úmysle vzdať sa svojej funkcie



Britské médiá zhodne informujú, že premiérka Theresa Mayová nemá napriek výzvam na odstúpenie v úmysle vzdať sa svojej funkcie, aj keď jej Konzervatívna strana prišla vo štvrtkových voľbách o väčšinu v Dolnej snemovni parlamentu.

Mayovej budúcnosť na poste predsedníčky vlády i šéfky konzervatívcov je otvorene spochybňovaná, keďže práve ona vyhlásila predčasné voľby v nádeji, že získa od voličov silnejší mandát pre rokovania o podmienkach brexitu, odchodu Británie z Európskej únie.

Britská premiérka poskytne podľa miestnych médií vyhlásenie o 11.00 h SELČ (09.00 h GMT).