Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Voľby do severoírskeho parlamentu sa uskutočnia 2. marca

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oznámila to dnes britská vláda po tom, ako zlyhali rozhovory sprostredkované premiérkou Theresou Mayovou, zamerané na vyriešenie severoírskej politickej krízy.

Londýn 16. januára (TASR) - Voľby do regionálneho parlamentu v Severnom Írsku sa budú konať 2. marca. Oznámila to dnes britská vláda po tom, ako zlyhali rozhovory sprostredkované premiérkou Theresou Mayovou, zamerané na vyriešenie severoírskej politickej krízy.

"Potrebujeme zaistiť to, aby tieto voľby prebehli takým spôsobom, ktorý nevyvolá rozdelenie... ale ktorý povedie k zblíženiu," povedal britský minister pre Severné Írsko James Brokenshire.

Britská vláda má podľa neho obavy z možných negatívnych dôsledkov predvolebnej kampane.

Vláda národnej jednoty Severného Írska, v rámci ktorej sa o moc delia katolíci a protestanti sa v kríze ocitla po tom, ako vodca strany Sinn Féin, katolík Martin McGuinness oznámil minulý týždeň svoj odchod z funkcie vicepremiéra. Pre demisiu sa rozhodol v dôsledku prehlbujúcich sa rozporov s premiérkou Arlene Fosterovou z hlavnej protestantskej Demokratickej unionistickej strany (DUP).

Severoírska vláda národnej jednoty vznikla v roku 2007 na základe mierovej dohody, ktorá vyžaduje, aby vládu podporovali hlavná katolícka strana Sinn Féin a hlavná protestantská DUP.