Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Británia vynaloží vyše 100 miliónov na posilnenie bezpečnosti moslimov

Na snímke členovia moslimskej komunity. Foto: TASR/AP

Posilnené bezpečnostné opatrenia budú zahŕňať technológie, ako sú kamerové systémy, poplašné systémy a obvodové oplotenie.

Londýn 11. marca (TASR) - Spojené kráľovstvo vynaloží v nadchádzajúcich štyroch rokoch dovedna 117 miliónov libier (137,3 milióna eur) na posilnenie bezpečnosti mešít a ďalších moslimských lokalít vrátane škôl či komunitných centier. Oznámilo to britské ministerstvo vnútra, informovala v pondelok agentúra AFP.

K takémuto kroku rezort pristúpil v súvislosti s nárastom počtu protimoslimských nenávistných incidentov, ku ktorému v Británii dochádza od vypuknutia vojny v Gaze. Britské úrady zaznamenali aj zvýšenie počtu antisemitských prejavov.

"Nenávisť voči moslimom nemá v našej spoločnosti absolútne žiadne miesto," uviedol v nedeľu minister vnútra James Cleverly. "Nedovolíme, aby sa udalosti na Blízkom východe využívali ako zámienka na ospravedlnenie napádania britských moslimov."

Posilnené bezpečnostné opatrenia budú zahŕňať technológie, ako sú kamerové systémy, poplašné systémy a obvodové oplotenie. Vláda okrem toho poskytne - v reakcii na narastajúce extrémistické hrozby - ďalších 31 miliónov libier (36,4 milióna eur) na zabezpečenie ochrany demokratických procesov a inštitúcií.

Skupina Tell MAMA, ktorá monitoruje zločiny z nenávisti voči moslimskej komunite, vo februári informovala, že od bezprecedentného útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra zaznamenala - v nadchádzajúcich štyroch mesiacoch - celkovo 2010 nenávistných prejavov. Ide podľa nej o najvyšší počet takýchto prípadov evidovaných za štyri mesiace, pričom oproti rovnakému obdobiu spred roka, keď zaznamenali 600 takýchto incidentov, predstavuje uvedené číslo až 335-percentný nárast.

Zaznamenané incidenty zahŕňali urážky, vyhrážky, útoky, vandalizmus, diskrimináciu, nenávistné slovné prejavy či protimoslimské texty. Dovedna k 1109 prípadom došlo na internete, pričom v 65 percentách boli terčom takýchto útokov ženy.

V Británii došlo v ostatnom čase aj k značnému nárastu antisemitských incidentov. Charitatívna organizácia Community Security Trust (CST), ktorá monitoruje bezpečnosť židovskej komunity v tejto krajine zaznamenala vlani 4103 protižidovských nenávistných prejavov, čo označila za najvyšší počet od roku 1984 a 147 percentný nárast oproti predvlaňajšiemu roku, keď takýchto incidentov zaevidovala len 1662. Britský premiér Rishi Sunak ešte vo februári prisľúbil, že v nasledovných štyroch rokoch poskytne viac ako 70 miliónov libier (82 miliónov eur) na ochranu židovskej komunity.