Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia začne verejné vyšetrovanie smrti bývalého ruského agenta

Na archívnej snímke z 10. mája 2002 v Londýne Alexander Litvinenko. Británia oznámila 22. júla 2014, že začne verejné vyšetrovanie smrti bývalého agenta sovietskej tajnej služby Alexandra Litvinenka, ktorého otrávili v roku 2006 rádioaktívnym prvkom polóniom 210, keď pil čaj v luxusnom hoteli Millennium v Londýne. Foto: TASR/AP

Litvinenka, žijúceho v britskom exile, otrávili v roku 2006 rádioaktívnym prvkom polóniom 210, keď pil čaj v luxusnom hoteli Millennium v Londýne.

Londýn 22. júla (TASR) - Británia dnes oznámila, že začne verejné vyšetrovanie smrti bývalého agenta sovietskej tajnej služby Alexandra Litvinenka, ktorého otrávili v roku 2006.

"Od Litvinenkovej smrti ubehlo už viac než sedem rokov. Pevne dúfam, že toto vyšetrovanie bude nejakou úľavou pre vdovu, ktorá po ňom zostala," uviedla britská ministerka vnútra Theresa Mayová.

Vláda v Londýne vlani odmietla žiadosť o vyšetrovanie prípadu. Podľa agentúry Reuters sa tak objavili obvinenia, že Londýn si chcel uzmieriť Kremeľ, ktorý popiera akúkoľvek účasť na otrávení bývalého agenta KGB.

Zmena v postoji nastala v čase, keď britský premiér David Cameron po páde malajzijského dopravného lietadla na Ukrajine vyzýva na uvalenie tvrdých sankcií voči Rusku, okrem iného aj na zmrazenie majetku blízkych spojencov prezidenta Vladimira Putina.

Litvinenka, žijúceho v britskom exile, otrávili v roku 2006 rádioaktívnym prvkom polóniom 210, keď pil čaj v luxusnom hoteli Millennium v Londýne. Keď tento kritik Kremľa zomieral v nemocnici, obvinil Rusko vrátane Vladimira Putina z prípravy svojej vraždy.