Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Británia vyšle do Stredozemného mora svoje sily na podporu Izraela

Izraelskí vojaci vo štvrtok 12. októbra 2023 obkľúčili Palestínčana, ktorý na nich vybehol s nožom na mieste hudobného festivalu neďaleko hraníc s pásmom Gazy. Foto: TASR/AP

Podľa britskej vlády budú vojenské jednotky v pohotovosti, aby Izraelu poskytli "praktickú podporu" a fungovali ako prostriedok záruky a odstrašovania.

Londýn 12. októbra (TASR) - Británia vyšle v piatok do Stredozemného mora dve plavidlá, pozorovacie lietadlo a vrtuľníky na podporu Izraela po sobotňajšom masívnom útoku militantov z hnutia Hamas. Informovala o tom vo štvrtok kancelária britského premiéra, píše agentúra AFP.

Britskú vojenskú prítomnosť bude tvoriť hliadkové lietadlo P8, dve lode kráľovského námorníctva - RFA Lyme Bay a RFA Argus -, tri vrtuľníky Merlin a rota kráľovskej námornej pechoty.

Podľa britskej vlády budú vojenské jednotky v pohotovosti, aby Izraelu poskytli "praktickú podporu" a fungovali ako prostriedok záruky a odstrašovania.

"Nasadenie britskej prvotriednej vojenskej sily spoločne s našimi spojencami podporí úsilie o zabezpečenie regionálnej stability a zabránenie ďalšej eskalácii,"
vyhlásil premiér Rishi Sunak.

V piatok z prístavu v americkom Norfolku vypláva do Stredozemného mora druhá americká lietadlová loď USS Dwight D. Eisenhower. Do východnej časti mora USA presunú aj svoju lietadlovú loď USS Gerald R. Ford s približne 5000-člennou posádkou sprevádzanú krížnikmi a torpédoborcami.