Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Británia: Zatknutie Girkina môže vyvoláť hnev v radoch ruskej armády

Igor Girkin, tiež známy ako Igor Strelkov, bývalý veliteľ proruských separatistov v Donbase, sedí v sklenenej klietke na súde v Moskve Foto: TASR/AP

Girkin, známy aj pod menom Igor Strelkov, pomohol Rusku anektovať v roku 2014 ukrajinský polostrov Krym a neskôr pôsobil ako veliteľ ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Moskva 22. júla (TASR) - Zatknutie bývalého príslušníka ruskej Federálnej služby bezpečnosti (FSB) a popredného nacionalistického vojnového blogera Igora Girkina pravdepodobne vyvolá hnev v radoch armády i medzi blogermi, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Girkin bol podľa ministerstva už dlhší čas kritikom ruského rezortu obrany, jeho najnovšie vyjadrenia sa však "zmenili na priamu kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vládnutia".

Tento bývalý veliteľ ruských separatistov na východnej Ukrajine, ktorého súd v Holandsku odsúdil na doživotie za zostrelenie civilného letu MH17 nad východnou Ukrajinou, bol zatknutý v piatok v súvislosti s obvineniami z "extrémizmu".

Zatknutie Girkina pravdepodobne rozzúri jeho kolegov z komunity vojenských blogerov i zložky slúžiacej armády, keďže ho "zväčša považujú za bystrého vojenského analytika a vlastenca," uviedlo britské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter.

Girkin, známy aj pod menom Igor Strelkov, pomohol Rusku anektovať v roku 2014 ukrajinský polostrov Krym a neskôr pôsobil ako veliteľ ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Vlani strávil na ukrajinskom fronte niekoľko mesiacov, pripomína Guardian.