Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

M. Zemana prijala v Buckinghamskom paláci kráľovná Alžbeta II.

Britská kráľovná Alžbeta II. počas stretnutia s českým prezidentom Milošom Zemanom, v pozadí jeho dcéra Kateřina a vľavo jeho manželka Ivana v rámci súkromnej audiencie 16. júna 2017 v Londýne. Foto: TASR/AP

Jednodňová návšteva prezidenta ČR britskej metropoly bude pokračovať stretnutím s vojnovými veteránmi i s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom.

Londýn 16. júna (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. prijala dnes v Buckinghamskom paláci českého prezidenta Miloša Zemana, ktorého sprevádzali manželka Ivana a dcéra Kateřina. Zemanova jednodňová návšteva britskej metropoly bude pokračovať stretnutím s vojnovými veteránmi i s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom. Informoval o tom spravodajský kanál Českej televízie ČT24.

Pražský hrad predpokladá, že hlavnou témou audiencie boli česko-britské bilaterálne vzťahy. Tému však podľa tradície určuje kráľovná.

Do Buckinghamského paláca bol český prezident s manželkou Ivanou pozvaný na 12.00 h miestneho času (13.00 h SELČ).

Kráľovná českého prezidenta prijala po tom, ako navštívila obete a záchranárov pomáhajúcich po požiari výškovej budovy Grenfell Tower v západnej časti britskej metropoly.

Zeman ešte dnes v Londýne vyznamená československých vojnových veteránov žijúcich v Británii a odovzdá diplom o vymenovaní do generálskej hodnosti ďalšiemu veteránovi Miroslavovi Antonínovi Liškutínovi.

Prezident tiež položí veniec pri pamätníku Bitky o Britániu, v ktorej československí piloti aj pozemný letecký personál zohrali významnú úlohu, a stretne sa s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom.