Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británii hrozí nedostatok liekov po tvrdom brexite

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Uviedol to generálny riaditeľ farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca Pascal Soriot pre nedeľník Sunday Times.

Londýn 23. septembra (TASR) - Británii hrozí vážny nedostatok liekov, ak sa jej nepodarí dosiahnuť dohodu o brexite, ktorá by zabránila problémom na hraniciach s Európskou úniou (EÚ). Uviedol to generálny riaditeľ farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca Pascal Soriot pre nedeľník Sunday Times.

Farmaceutický koncern už v júli oznámil, že si začne budovať zásoby liekov ako "záchrannú sieť" pre prípad brexitu bez dohody. Soriot v rozhovore pre Sunday Times upozornil, že pre zložitosť dodávateľského reťazca vo farmaceutickom priemysle je viac ako pravdepodobné, že po brexite bez dohody a zavedení ciel na hraniciach dôjde k oneskoreniam dodávok.

"Máme produkty, ktoré sa pohybujú medzi Britániou a Európou v rôznych fázach výroby," povedal, "ak lieky uviaznu, máte problém."

Sunday Times v nedeľnom vydaní zároveň informoval, že automobilka Jaguar Land Rover podobne ako britský závod BMW zvažuje, že ak dôjde k brexitu bez dohody, preloží svoju zvyčajnú letnú odstávku výroby pre údržbárske práce tak, aby sa zhodovala s odchodom Británie z EÚ. Spojené kráľovstvo má vystúpiť z európskeho bloku 29. marca 2019.