Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Britániu rozladil olympijský šot Argentíny nakrútený na Falklandoch

Foto: TASR/AP

Britov rozhorčila skutočnosť, že argentínsky hokejový kapitán v šote trénuje na schodoch pamätníka na počesť britských vojakov, ktorí zahynuli v boji o Falklandy s Nemcami v II. svetovej vojne.

Londýn 4. mája (TASR) - Britská vláda obvinila dnes Argentínu zo snahy o politizáciu olympijských hier v Londýne. Vyjadrenie je reakciou na reklamný šot argentínskeho tímu natočený na sporných Falklandských ostrovoch.

"Nemyslím si, že táto snaha o zneužitie olympiády na politické ciele sa stretne s pochopením ostatných krajín," komentoval šot šéf britskej diplomacie William Hague.

Reklama zachytáva kapitána argentínskeho mužstva pozemného hokeja Fernanda Zylberberga pri tréningu v Port Stanley, metropole Falklandských ostrovov, ktoré Argentína nazýva Malvínami.

"Aby sme mohli súťažiť na britskej pôde, trénujeme na argentínskej pôde," znie slogan ukončujúci 90-sekundový klip, ktorý vyjadruje územné nároky Argentíny na súostrovie kontrolované Britániou.



Reklamu natočili argentínski filmári tajne pred niekoľkými týždňami a jej zverejnenie osobne schválila prezidentka Cristina Fernándezová.

Mnohých Britov rozhorčila skutočnosť, že argentínsky hokejový kapitán v šote trénuje na schodoch pamätníka na počesť britských vojakov, ktorí zahynuli v boji o Falklandy s Nemcami počas druhej svetovej vojny.

V apríli uplynulo 30 rokov od argentínsko-britskej vojny o toho odľahlé súostrovie v južnom Atlantiku. Argentínska armáda vtedy podnikla inváziu na Falklandy. Británia pod vedením vtedajšej razantnej premiérky Margaret Thatcherovej reagovala vyslaním masívnych námorných síl, ktoré ostrovy znova dobyli.