Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Briti a Tunisania si minútou ticha pripomenuli 38 obetí útoku

Vlajka spustená na pol žrde na Buckinghamskom paláci ako pocta obetiam teroristického útoku v Tunisku, 3. júla 2015 Foto: TASR/AP

Briti zostali stáť na počesť obetí aj v školách, kostoloch, mešitách a vo verejnej doprave. Odložený bol takisto začiatok zápasu na tenisovom turnaji vo Wimbledone.

Tunis 3. júla (TASR) - Na pol žrde dnes spustili vlajky na pri Buckinghamskom paláci a britských vládnych budovách, keďže Británia a Tunisko si pripomínajú 38 obetí, ktoré islamský extrémista zastrelil 26. júna v tuniskom plážovom letovisku Súsa.

Britskí turisti tvorili väčšinu týchto obetí, bolo ich až 30. Útočníka po polhodinovom zabíjaní zastrelila polícia a neskôr sa k útoku prihlásila organizácia Islamský štát (IS), pripomenula tlačová agentúra AP.



Kráľovná Alžbeta II. a britský premiér David Cameron si dnes presne na poludnie uctili minútou ticha pamiatku obetí útoku spred týždňa. Briti zostali stáť na počesť obetí aj v školách, kostoloch, mešitách a vo verejnej doprave. Odložený bol takisto začiatok zápasu na tenisovom turnaji vo Wimbledone.

Minútou ticha si usmrtených uctili tiež davy ľudí v tuniskom hlavnom meste Tunis. K moslimom sláviacim posvätný mesiac ramadán, ktorí mali po západe slnka prestávku v povinnom pôste, sa pripojili ľudia z mnohých iných náboženstiev.