Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Briti aplikáciou bojujú proti vyvážaniu dievčat za ženskou obriezkou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Potrebujeme zvýšiť povedomie o tejto barbarskej praxi, zdôvodnila britská ministerka pre záležitosti žien a rovnoprávnosť.

Londýn 7. júla (TASR) - V Británii spustili dnes novú aplikáciu zameranú na vzdelávanie mladých ľudí o ženskej obriezke. Ide o súčasť kampane britskej vlády proti osobám vyvážajúcim dievčatá počas letných prázdnin do zahraničia, kde sa podrobujú tomuto zákroku zmrzačujúcemu ženské pohlavné orgány.

Prvá britská aplikácia venovaná ženskej obriezke s názvom Petals (Lupienky) obsahuje fakty a informácie o tomto rituáli. Ponúka tiež kvíz testujúci vedomosti užívateľa v tejto oblasti. Súčasťou aplikácie Petals sú tiež detaily o tom, kde môžu dievčatá hľadať pomoc, vrátane priameho kontaktu na poradenskú linku pre ženskú obriezku, v angličtine známu ako female genital mutilation (FGM).

Ženská obriezka počíta s čiastočnou alebo úplnou amputáciou ženských vonkajších pohlavných orgánov a môže spôsobiť vážne fyzické a psychické problémy a komplikácie pri pôrode.

Ženská obriezka hrozí najmä dievčatám v rodinách, kde sa zákrok často považuje za prechodný rituál k manželstvu a za znak čistoty. Rodičia ich s týmto cieľom počas mesiacov letných prázdnin vozia do zahraničia na návštevu vzdialených rodín, uvádzajú v tejto súvislosti britské bezpečnostné zložky.

"Každý má právo žiť svoj život slobodne bez strachu pred násilím a týraním a bez zažívania trvalej traumy zo ženskej obriezky," povedala britská ministerka pre záležitosti žien a rovnoprávnosť Nicky Morganová, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Potrebujeme zvýšiť povedomie o tejto barbarskej praxi a ubezpečiť ľudí, aby vedeli, že je to neprípustné a nezákonné," uviedla prostredníctvom vyhlásenia zverejneného krátko pred oficiálnou prezentáciou aplikácie vo Westminsterskom paláci. Aplikáciu Petals vyvinuli na Univerzite v Coventry.

Aplikáciu vydali mesiac po tom, ako britský premiér David Cameron predstavil plány zrýchleného prijímania právnych opatrení proti zaužívanému cestovaniu za ženskou obriezkou počas letných prázdnin v Británii.

Podľa novej právnej normy úrady vyzvú osoby podozrivé z vyvážania dievčaťa do zahraničia na podstúpenie ženskej obriezky, aby odovzdali svoje pasy a cestovné dokumenty. Ak porušia nariadenia tohto zákona, hrozí im trest vo výške päť rokov väzenia.

Cieľovou skupinou novej aplikácie sú najmä dievčatá a mladé ženy, ktoré by sa mohli stať obeťami ženskej obriezky. Aplikácia bola navrhnutá tak, aby chránila ohrozených užívateľov uchovávaním ich anonymity a tým, že sa nedá vypátrať ich totožnosť. Petals sa dá prostredníctvom internetového prehliadača stiahnuť do smartfónov, tabletov či laptopov.

Britské úrady odhadujú, že v Spojenom kráľovstve žije približne 137.000 žien, ktoré podstúpili ženskú obriezku. Tento rituál - praktizovaný rôznymi etnickými menšinami v Británii, ako sú solmálska, eritrejská, sudánska či egyptská - hrozí ďalším 66.000 dievčatám.

Ženská obriezka je v Spojenom kráľovstve trestným činom od roku 1985. Nový zákon, prijatý v roku 2003, zvýšil maximálny trest za tento zločin na 14 rokov odňatia slobody. Zakázal tiež britským občanom podstupovať túto procedúru v zahraničí, dokonca aj v krajine, kde je povolená.