Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Briti opúšťajú EÚ, Severné Írsko by mohlo hlasovať o odtrhnutí

Členka komisie sčítava referendové hlasy o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ v Belfaste 24. júna 2016. Britskí voliči vo štvrtkovom referende odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie. Vyplýva to z najnovších odhadov spravodajských staníc BBC a Sky News. Foto: TASR/AP

Podobne sa vyjadrujú aj politici v Škótsku, kde vo všetkých volebných obvodoch hlasovala väčšina proti vystúpeniu Spojeného kráľovstva z EÚ.

Londýn 24. júna (TASR) - Schválenie vystúpenia Británie z Európskej únie vo štvrtkovom referende by mohlo vyvolať snahy o odtrhnutie sa Severného Írska.

Podľa vyjadrenia severoírskeho zákonodarcu Declana Kearneyho z nacionalistickej strany Sinn Féin, ktoré priniesla dnes stanica BBC, bude v prípade rozhodnutia väčšiny Britov o vystúpení z EÚ toto zoskupenie vyvíjať nátlak, aby sa uskutočnilo hlasovanie o zotrvaní Severného Írska v Spojenom kráľovstve alebo jeho pričlenení k susednej Írskej republike.

Kearney by totiž považoval za "úplne nedemokratické", ak by väčšina obyvateľov Severného Írska hlasovala za zotrvanie Británie v EÚ, ale nakoniec by z nej boli "vyvlečení", pretože by sa "zviezli" s voličmi v Anglicku. "Sinn Féin bude naďalej tlačiť na to... aby sa hlasovalo o hranici podľa ustanovení Veľkopiatkovej dohody," povedal Kearney s tým, že štvrtkové referendum "hmatateľne ukáže dramatickú zmenu v politickom prostredí na severe".

Podobne sa vyjadrujú aj politici v Škótsku, kde vo všetkých volebných obvodoch hlasovala väčšina proti vystúpeniu Spojeného kráľovstva z EÚ. Zákonodarca Patrick Harvie zo strany Škótski zelení, ktorá počas referenda v roku 2014 podporila nezávislosť Škótska, povedal, že "nečestná, manipulatívna a občas aj vyložene rasistická kampaň za brexit" bola úspešná v Anglicku, ale nie v Škótsku.

Šéfka škótskej vlády Nicola Sturgeonová vyhlásila, že výsledky hlasovania jasne ukázali, že "Škóti vidia svoju budúcnosť ako súčasť EÚ".