Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britskí chirurgovia prvýkrát transplantovali nebijúce srdce v Európe

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký

"Pred operáciou som mohol ledva chodiť a veľmi ľahko mi dochádzal dych," uviedol pacient.

Londýn 27. marca (TASR) - Chirurgovia v anglickom meste Cambridge uskutočnili prvú transplantáciu nebijúceho srdca v Európe. Informoval o tom dnes server britskej spravodajskej televízie BBC.

Srdcia určené na transplantáciu zvyčajne pochádzajú od osôb po mozgovej smrti, ktorým však vďaka prístrojom stále bilo srdce.

Šesťdesiatročnému pacientovi, Huseyinovi Ulucanovi z Londýna, však chirurgovia z nemocnice Papworth neďaleko Cambridge transplantovali orgán od darcu, ktorému úplne prestali pracovať srdce aj pľúca.

Ulucan prekonal srdcový infarkt v roku 2008. Odvtedy mal vážne zdravotné problémy.

"Pred operáciou som mohol ledva chodiť a veľmi ľahko mi dochádzal dych. Môj život skutočne nemal žiadnu kvalitu," uviedol Ulucan pre BBC.

Revolučná transplantácia srdca v Británii, ktorá bola prvou svojho druhu v rámci Európy, zmenila Ulucanovi život. Pacient je "nadšený" tým, ako sa mu po transplantácii srdca zlepšil zdravotný stav.

"Teraz sa cítim byť každým dňom silnejší a do nemocnice som dnes ráno (piatok) vošiel bez akýchkoľvek problémov," konštatoval Ulucan.

Podľa predstaviteľov nemocnice Papworth by technika transplantovania "neživého" srdca mohla zvýšiť počet dostupných orgánov pre pacientov najmenej o štvrtinu.