Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

British Airways zrušila lety z Londýna až do konca dnešného dňa

Cestujúci čakajú pred odbavovacím pultom leteckej spoločnosti British Airways po výpadku počítačového systému na londýnskom letisku Gatwick 27. mája 2017. Letecká spoločnosť British Airways zrušila dnes v dôsledku globálneho výpadku svojho počítačového systému všetky lety z londýnskych letísk Heathrow a Gatwick do 19.00 h SELČ. Foto: TASR/AP

Výpadok počítačovej siete spôsobil problémy desiatkam tisíc cestujúcich a to práve na úvod predĺženého víkendu.

Londýn 27. mája (TASR) - Letecká spoločnosť British Airways (BA) dnes v dôsledku globálneho výpadku svojho počítačového systému zrušila všetky lety z londýnskych letísk Heathrow a Gatwick, a to až do konca dnešného dňa.



Pôvodne malo toto opatrenie platiť do dnešnej 19.00 h SELČ. Výpadok počítačovej siete spôsobil problémy desiatkam tisíc cestujúcich a to práve na úvod predĺženého víkendu, konštatovala agentúra AP.

Spoločnosť British Airways neuviedla, čo spôsobilo problém s počítačovou sieťou, ale vyhlásila, že nič nenasvedčuje tomu, že by šlo o počítačový útok.

Nešpecifikovaný problém s počítačovou sieťou predstavuje značné narušenie plynulosti leteckej dopravy, a to nielen z a do Londýna. Nedostupná bola aj časť internetového portálu British Airways a niektorí pasažieri poukázali aj na to, že riadne nefungovala ani príslušná mobilná aplikácia. Podľa British Airways technický problém postihol aj telefonické zákaznícke centrá.

Spoločnosť uviedla, že sa snaží, aby svoje služby obnovila v nedeľu. Pripustila však, že aj vtedy ešte môže dôjsť k istým narušeniam. British Airways však očakáva, že nedeľné prílety do Londýna sa už uskutočnia podľa plánu.

Počítačové a iné poruchy ochromili časť leteckej dopravy opakovane i v minulosti. V tejto súvislosti prinášame prehľad podobných udalostí z uplynulých rokov:



Júl 2015 - Pre ťažkosti s počítačovým spojením boli sčasti zrušené vnútroštátne lety americkej spoločnosti United Airlines. Tamojší úrad pre dohľad nad leteckou dopravou FAA nariadil asi 90-minútový zákaz štartov. Už o niekoľko týždňov skôr, v máji 2015 sa stroje rovnakej spoločnosti zdržali asi hodinu na letiskách pre poruchu počítačového systému.

Marec 2016 - Počítačová porucha viedla k zrušeniu viac ako 100 vnútroštátnych letov japonskej spoločnosti All Nippon Airways, čo sa vtedy dotklo okolo 16.000 cestujúcich.

Máj 2016 - Porucha radarového systému pre kontrolu švédskeho vzdušného priestoru ochromila na niekoľko hodín leteckú dopravu v škandinávskej krajine.

August 2016 - Viac ako 1700 letov americkej spoločnosti Delta Airlines zrušili na celom svete v dôsledku sedemhodinového prerušenia zásobovania centrály spoločnosti v Atlante elektrickým prúdom.

September 2016 - Počítačová porucha British Airways zavinila dlhé čakanie na odbavovanie na londýnskych letiskách Gatwick a Heathrow. Omeškania sa však dotkli aj pasažierov na iných letiskách.

Apríl 2017 - Počítačový problém v kontrolnom systéme vážne narušil na niekoľko hodín prevádzku letísk na Baleárskych ostrovoch - Ibiza, Mallorca a Menorca.
.







Na snímke pohľad na odbavovacie pulty leteckej spoločnosti British Airways po výpadku počítačového systému na londýnskom letisku Gatwick 27. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Cestujúci čakajú pred odbavovacím pultom leteckej spoločnosti British Airways po výpadku počítačového systému na londýnskom letisku Gatwick 27. mája 2017.
Foto: TASR/AP
.