Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovná Alžbeta II navštívi koncentračný tábor Bergen-Belsen

Britská kráľovná Alžbeta II., archívne foto. Foto: TASR/AP

Nemecký prezident Joachim Gauck pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny poďakoval britským, americkým a sovietskym osloboditeľom krajiny.

Moskva 18. mája (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. počas svojej plánovanej júnovej cesty do Nemecka spoločne so svojím manželom princom Philipom navštívi aj bývalý nacistický koncentračný tábor Bergen-Belsen. S odvolaním sa na vyhlásenie Buckinghamského paláca o tom dnes informovala agentúra RIA Novosti.

V tábore zahynulo v rokoch 1941-45 vyše 50.000 ľudí z celej Európy, ako aj 20.000 vojnových zajatcov. Bergen-Belsen je známy aj ako miesto, kde zomrela na týfus Anne Franková, mladá holandská židovská spisovateľka, ktorú po vojne preslávil jej denník napísaný počas dvojročného ukrývania sa pred nacistami v Amsterdame.

Bergen-Belsen oslobodili a prvýkrát zdokumentovali britské sily. Nemecký prezident Joachim Gauck pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny poďakoval britským, americkým a sovietskym osloboditeľom krajiny. Britský kráľovský pár navštívi Nemecko 24.-26. júna a stretne sa i s kancelárkou Angelou Merkelovou.