Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britská opozícia žiada od Mayovej vysvetlenie skúšky rakety Trident

Britská premiérka Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vyšlo totiž najavo, že jedna z rakiet sa vlani pri skúške nečakane odklonila od svojej dráhy a smerovala na pevninu USA.

Londýn 23. januára (TASR) - Labouristická strana a Škótska národná strana žiadajú od britskej vlády, aby na pôde parlamentu vysvetlila údajne nepodarený test rakety Trident, ktorá je schopná niesť jadrové hlavice. Vyšlo totiž najavo, že jedna z rakiet sa vlani pri skúške nečakane odklonila od svojej dráhy a smerovala na pevninu USA.

Incident sa odohral vlani v júni. Raketa bola vypálená z britskej ponorky HMS Vengeance nachádzajúcej sa pri pobreží americkej Floridy, pričom mala zasiahnuť cvičný cieľ pri západnom pobreží Afriky. Raketa však po vypustení z neznámych dôvodov zmenila smer a letela na opačnú stranu - na americkú pevninu.

Ako uviedla britská spravodajská stanica BBC, šlo o prvý britský test rakety za posledné štyri roky. Uskutočnil sa krátko pred tým, ako mal parlament v júli hlasovať o obnove flotíl ponoriek s jadrovými strelami Trident.

Britská vláda sa vtedy podľa nemenovaných zdrojov rozhodla incident "ututlať" - zrejme v snahe zaručiť si súhlas poslancov s vládnymi plánmi na obnovu ponorkovej flotily. Poslanci vládny zámer napokon schválili - proti bola asi stovka poslancov, najmä škótski nacionalisti a niektorí labouristi.

Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej odobrenie vládnych plánov na obnovu ponorkovej flotily má Británii pomôcť udržať si postavenie jadrovej veľmoci.

Mayová v nedeľnom rozhovore pre BBC odmietla potvrdiť, že o neúspešnom teste rakety Trident vedela. BBC dodala, že Mayová štyrikrát odmietla odpovedať na otázku komentátora, či pred hlasovaním vedela o neúspešnom teste.

Britské ministerstvo obrany v reakcii na kauzu potvrdilo len to, že test rakety Trident sa v júni minulého roku skutočne odohral. Odmietlo sa však vyjadriť k priebehu skúšky.

Podobné testovanie sa uskutočnili v rokoch 2000, 2005, 2009 a 2012 a britská verejnosť o nich bola informovaná. Z posledného z nich armáda dokonca zverejnila videozáznam. Vlaňajšie odpálenie rakety z ponorky Vengeance však v médiách nemalo nijakú publicitu.