Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

ZÁSADNÝ MOMENT: Trump a Mayová sa zhodli na stopercentnej podpore NATO

Americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová počas tlačovej konferencie v Bielom dome vo Washingtone 27. januára 2017. Foto: TASR/AP

Trump povedal, že si ctí návštevu britskej premiérky Mayovej v Bielom dome a to, že práve ona je jeho prvým oficiálnym zahraničným hosťom.

Washington 27. januára (TASR) - Americký prezident Donald Trump vyjadril dnes svoju "100-percentnú podporu NATO". Britská premiérka Theresa Mayová to povedala na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii v Bielom dome s tým, že s Trumpom hovorili najmä o obrane a bezpečnosti.

Britská politička označila stretnutie s americkým lídrom za "zásadný moment pre prezidenta Trumpa a mňa v rámci budovania vzájomného partnerstva". Obaja boli podľa nej "jednotní v tom, že uznávajú NATO za obranný múr" európskej obrany.

Trump povedal, že si ctí návštevu britskej premiérky Mayovej v Bielom dome a to, že práve ona je jeho prvým oficiálnym zahraničným hosťom. "Špeciálne vzťahy medzi našimi dvoma krajinami boli pre spravodlivosť a mier jednými z najväčších síl v histórii," vyhlásil.



Trump s Mayovou zopakovali "neotrasiteľný záväzok" svojich krajín smerom k Severoatlantickej aliancii. Americký líder totiž v minulosti vystrašil európskych spojencov tvrdením, NATO je zastaraná organizácia a USA zrejme nebudú podporovať krajiny nespĺňajúce stanovené ciele na financovanie obrany. Agentúra DPA uviedla, že Mayovej vyhlásenia mali zmierniť tieto obavy.

Mayová tiež súhlasila s Trumpom v tom, že aj ďalší členovia NATO by mali platiť takú sumu, akú si vyžaduje ich členstvo v aliancii.

Trump pri odpovedi na otázky novinárov okrem toho trval na svojich vyhláseniach o tom, že podľa neho je mučenie účinným prostriedkom. Dodal však, že postoj jeho ministra obrany však dostane v tejto otázke prednosť pred jeho vlastnými názormi.



Trump totiž na prvej tlačovej konferencii v úrade povedal, že minister obrany James Mattis ho informoval o neúčinnosti techník mučenia pri výsluchu a získavaní informácií, vysvetlila agentúra DPA.

"Nemusím nutne súhlasiť," pokračoval prezident. Mattisovo vyhlásenie bude mať však podľa Trumpa "prednosť, pretože mu dávam tú právomoc".

Trump zopakoval ďalej svoju podporu brexitu. Vystúpenie Británie z Európskej únie by podľa neho bolo "fantastickou vecou".

Spojené štáty "rešpektujú suverenitu britských občanov a ich právo na sebaurčenie" a obe krajiny podľa Trumpa chápu to, že "vlády musia reagovať na potreby bežných pracujúcich ľudí".

Americký prezident tiež potvrdil informácie o tom, že dnes telefonoval s mexickým prezidentom a mali "veľmi dobrý telefonát".

Trump prijal pred tlačovou konferenciou Mayovú v Oválnej pracovni Bieleho domu. Mayová je podľa vlastných slov, ktoré povedala ešte vo štvrtok počas návštevy vo Filadelfii, "veľmi potešená", že obchodná dohoda medzi USA a Britániou je jednou z Trumpových priorít. Spojené štáty americké a Spojené kráľovstvo musia podľa Mayovej prevziať medzinárodnú zodpovednosť a preukázať vodcovstvo. Podobné vojenské intervencie, aké sa odohrali v Iraku alebo v Afganistane, sa viac nesmú opakovať, zdôraznila.

Mayová Trumpovi odovzdala v mene kráľovnej Alžbety II. pozvanie do Anglicka. Americká hlava štátu ho prijala.