Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Mayová dostala súhlas kráľovnej s vytvorením menšinovej vlády

Britská premiérka Theresa Mayová a jej manžel Philip počas vyhlásenia na Downing Street 10, 9. júna 2017 v Londýne. Foto: TASR/AP

Mayová po krátkom stretnutí s panovníčkou v Buckinghamskom paláci pred novinármi zdôraznila, že Spojené kráľovstvo teraz potrebuje istotu.

Bratislava 9. júna (Teraz.sk/TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že ostane vo funkcii po tom, ako dostala od kráľovnej Alžbety II. súhlas s vytvorením menšinovej vlády.

Mayová po krátkom stretnutí s panovníčkou v Buckinghamskom paláci pred novinármi zdôraznila, že Spojené kráľovstvo teraz potrebuje istotu. Preto chce vytvoriť vládu, ktorá povedie krajinu rokovaniami o brexite.




Predsedníčka vlády prisľúbila, že dodrží určený časový rozvrh odchodu Británie z EÚ. Príslušné rokovania Londýna s Úniou sa majú začať o desať dní, 19. júna.

Mayová povedala, že bude spolupracovať "s priateľmi a spojencami, najmä v Demokratickej unionistickej strane (DUP)". Tá je najväčšou stranou v Severnom Írsku a podpora jej desiatich poslancov v britskom parlamente by Mayovej konzervatívcom postačovala na vládnutie.

Konzervatívna strana pod vedením Mayovej prišla vo štvrtkových parlamentných voľbách o väčšinu v Dolnej snemovni britského parlamentu, aj keď v nej zostáva najväčšou stranou. Premiérka preto čelila výzvam, aby odstúpila a vyvodila tak dôsledky zo svojho rozhodnutia vyhlásiť predčasné voľby, ktoré odôvodnila želaním posilniť pozíciu svojej vlády na rokovaniach s Úniou.




Mayovej Konzervatívna strana stratila vo štvrtkových parlamentných voľbách väčšinu v Dolnej snemovni britského zákonodarného zboru, avšak zostáva v nej najväčšou stranou.

Všetko o predčasných voľbách v Británii: Pozrite si výsledky, reakcie, analýzy


Mayová vypísala predčasné voľby "z čistej arogancie", mala by odstúpiť



Líder britských liberálnych demokratov Tim Farron dnes povedal, že premiérka Theresa Mayová "by sa mala hanbiť" za vyhlásenie predčasných parlamentných volieb, a pridal sa k výzvam na jej odstúpenie.

Farron uviedol, že Mayová "z čistej arogancie a márnomyseľnosti" vypísala predčasné voľby a hazardovala s budúcnosťou Británie.

"Ak má čo len štipku sebaúcty, podá demisiu," dodal líder liberálnych demokratov.

Briti podľa Farrona vo voľbách odmietli Mayovej verziu "tvrdého brexitu", rokovania o brexite by sa teraz mali pozastaviť.



Aj líderka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová dnes vyhlásila, že treba upustiť od "ľahkomyseľného" prístupu Konzervatívnej strany k odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Sturgeonová uviedla, že po tom, čo Mayová stratila väčšinu v parlamente, "stratila aj všetku autoritu a dôveryhodnosť" a mala by odstúpiť.

BBC: Mayová si ponechá kľúčových ministrov



Britská premiérka Theresa Mayová ponechá vo funkciách kľúčových ministrov svojej doterajšej vlády, informovala dnes televízia BBC.

Na svojich postoch by mali zostať šéfovia rezortov financií a diplomacie Philip Hammond a Boris Johnson, ako aj ministerka vnútra Amber Ruddová.

K personálnej zmene by podľa novín The Sun nemalo dôjsť ani na ministerstve pre brexit, ktoré naďalej povedie David Davis. Svoje kreslo by si mal udržať aj minister obrany Michael Fallon.

BBC ani The Sun neuviedli zdroje svojich informácií.

Theresa Mayová dnes oznámila, že napriek strate parlamentnej väčšiny v štvrtkových voľbách zostane vo funkcii. Kráľovná Alžbeta II. totiž súhlasila s tým, aby Mayová vytvorila menšinovú vládu. Nový kabinet by mala podporovať Demokratická unionistická strana (DUP), najväčšia politická strana v Severnom Írsku. Konzervatívci by spolu s DUP mali v 650-člennej snemovni len tesnú väčšinu.

Mayovej Konzervatívna strana stratila vo štvrtkových parlamentných voľbách väčšinu v Dolnej snemovni britského zákonodarného zboru, avšak zostáva v nej najsilnejšou stranou.