Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Britská vláda prišla s novou definíciou extrémizmu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Doposiaľ sa extrémizmus v Británii definoval ako hlasný alebo aktívny odpor voči základným hodnotám, ako sú demokracia, právny štát, sloboda jednotlivca, vzájomný rešpekt a tolerancia.

Londýn 14. marca (TASR) — Britská vláda zverejnila vo štvrtok novú oficiálnu definíciu extrémizmu, ktorou reaguje na nárast násilných útokov voči židom a moslimom. Za extrémizmus sa odteraz považuje "propagácia alebo šírenie ideológie založenej na násilí, nenávisti alebo neznášanlivosti", ak má za cieľ poškodiť alebo potlačiť základné práva alebo podkopať, zvrhnúť či nahradiť systém liberálnej parlamentnej demokracie v Británii. Informovala o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na správu BBC.

Doposiaľ sa extrémizmus v Británii definoval ako hlasný alebo aktívny odpor voči základným hodnotám, ako sú demokracia, právny štát, sloboda jednotlivca, vzájomný rešpekt a tolerancia.

Nová definícia, ktorá je podľa vlády užšia a presnejšia, je zameraná predovšetkým na islamistov a pravicových extrémistov. Takéto skupiny tak prídu o verejné finančné zdroje a nebudú pozývané na podujatia, na ktorých sa zúčastnia členovia vlády. Koho sa toto obmedzenie týka, vláda zatiaľ nekonkretizovala.

Útoky na židov a moslimov nabrali na intenzite po teroristickom útoku palestínskych militantov z Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023. Premiér Rishi Sunak na túto situáciu reagoval vyhlásením, podľa ktorého sa príliš často sa stávalo, že "naše ulice boli unesené malými skupinami, ktoré sú nepriateľské voči našim hodnotám a nerešpektujú naše demokratické tradície". Narážal tým predovšetkým na incidenty, ktoré sa stali počas propalestínskych demonštrácií.