Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Britská vláda predstavila návrh zmien imigračného zákona

Kráľovná Alžbeta II. počas prejavu. Foto: TASR/AP Photo

Návrh súčasne zjednodušuje procedúru deportácie zločinov a obmedzuje ich právo na odvolanie.

Londýn 8. mája (TASR) - Britská vláda dnes prostredníctvom trónnej reči kráľovnej Alžbety II. oznámila opatrenia, ktorými chce obmedziť prílev imigrantov do krajiny.

Návrh imigračného zákona by mal "zabezpečiť, aby táto krajina priťahovala tých ľudí, ktorí jej budú prospešní, a odradila tých, ktorí takými byť nechcú," uviedla kráľovná v prejave, ktorý koncipuje vláda, pričom v ňom stanovuje svoje plány na najbližší rok. Prejav tradične zaznel na otvorení nového zasadacieho obdobia parlamentu. Zákon obmedzí prístup prisťahovalcov k systému bezplatnej zdravotnej starostlivosti, zavádza prísnejšie pokuty pre podniky, ktoré zamestnávajú ilegálnych imigrantov, a zabráni imigrantom, ktorí sú v krajine, získať vodičské oprávnenie.

Návrh súčasne zjednodušuje procedúru deportácie zločinov a obmedzuje ich právo na odvolanie.

Vláda premiéra Davida Camerona oznámila svoju najnovšiu iniciatívu ohľadom kontroly prisťahovalectva po tom, ako euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva zaznamenala výrazný úspech v nedávnych voľbách do miestnych zastupiteľstiev v Anglicku a Walese.

Návrh zákona týkajúci sa imigrácie je len jedným z 15, ktoré vláda v kráľovninej trónnej reči spomína. Alžbeta II. v reči uviedla, že "prvou prioritou" jej vlády je posilniť ekonomickú konkurencieschopnosť Británie a dať prioritu opatreniam, ktoré znižujú deficit.



Ďalšie opatrenia sa týkajú stanovenia jednotnej výšky dôchodku na 144 libier týždenne, ako aj postupného zvyšovania veku odchodu do dôchodku tak, aby sa do roku 2026 zvýšil na 67 rokov. Momentálne, ako uvádza DPA, poberatelia poberajú dôchodky v rôznej výške. Muži odchádzajú do dôchodku v 65 a ženy v 60 rokoch.

Ostatné návrhy zákonov sa týkajú cien sociálnych služieb pre seniorov, ale je medzi nimi napríklad aj návrh na zvýšenie pokuty za nelegálny dovoz zbraní.

Do trónnej reči sa nedostali dve témy, ktoré britskú spoločnosť zaujímajú: kontrola používania internetu a stanovenie minimálnej ceny jednotky alkoholu. Medzi svoje priority vláda nateraz nezaradila ani konzervatívcami sľubované referendum o zotrvaní Británie v EÚ.

Kráľovnú počas jej trónnej reči v parlamente sprevádzal jej syn, korunný princ Charles. Stalo sa tak prvýkrát za 17 rokov, čo sa všeobecne považuje za súčasť plánov zveriť mu - ako "služobne" najstaršiemu následníkovi trónu - viac povinností.

Ako je známe, Buckinghamský palác v utorok oznámil, že Alžbeta II. sa po prvý raz od roku 1973 nezúčastní na summite hláv štátov Spoločenstva národov. Na novembrové zasadnutie Commonwealthu na Srí Lanke pošle namiesto seba princa Charlesa.