Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Britská vojvodkyňa z Edinburghu neohlásene navštívila Irak

Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu Foto: TASR/AP

Doposiaľ bol posledným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý navštívil Irak, zosnulý manžel kráľovnej Alžbety II. princ Philip.

Bagdad/Londýn 25. mája (TASR) - Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu, bola tento týždeň na návšteve Iraku, kde sa stretla s politickými predstaviteľmi a bojovníkmi za práva žien. Vo štvrtok o tom informovala iracká prezidentská kancelária.

Doposiaľ bol posledným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý navštívil Irak, zosnulý manžel kráľovnej Alžbety II. princ Philip. V Iraku v roku 2006 zavítal na základňu britských jednotiek, ktoré boli do Iraku vyslané tri roky predtým v rámci invázie vedenej Spojenými štátmi.

Vojvodkyňa z Edinburghu strávila dva dni v Bagdade, kde sa stretla s irackým prezidentom Abdalom Latífom Rašídom a jeho manželkou Šanáz Ahmadovou, ako aj s premiérom Muhammadom Súdáním. Neohlásenú návštevu Iraku vojvodkyňa ukončila v utorok, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Sophie v Iraku predniesla príhovor napísaný britským kráľom Karolom III., ktorý túto krajinu navštívil ešte ako princ v roku 2004. Ďalší prejav predniesla na konferencii o právach žien, ktorú zorganizovalo britské veľvyslanectvo v Bagdade, informoval Buckinghamský palác.