Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britské médiá: Trump sa pri návšteve Británie asi stretne s kráľovnou

Na archívnej snímke kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Stretnutie dvojice by sa malo uskutočniť v Buckinghamskom paláci či vo Windsorskom zámku

Londýn 27. apríla (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa počas svojej júlovej návštevy Británie zrejme stretne aj s kráľovnou Alžbetou II. Stretnutie dvojice by sa malo uskutočniť v Buckinghamskom paláci či vo Windsorskom zámku, informovala v piatok spravodajská stanica BBC i viaceré ďalšie britské médiá.

Trump navštívi Spojené kráľovstvo v piatok 13. júla. Pôvodne sa jeho návšteva mala konať už vo februári počas otvárania nového amerického veľvyslanectva v Británii. Americký prezident však cestu v januári zrušil, pričom ako dôvod uviedol, že sa mu nepáči nová budova ambasády a zmenu jej adresy pokladá po finančnej stránke za nevýhodnú. Jeho kritici však tvrdili, že skutočným dôvodom zrušenia cesty bol silný odpor, ktorý voči Trumpovi panoval v Británii.

Trumpovu nadchádzajúcu júlovú návštevu označilo v piatok Downing Street ako "pracovnú", nie štátnu. Americký prezident bude v rámci nej rokovať s britskou premiérkou Theresou Mayovou, ktorej kancelária uviedla, že podrobnosti o ich stretnutí "včas" oznámi.

O pravdepodobnom stretnutí Trumpa s kráľovnou, ktoré britský úrad vlády doposiaľ nepotvrdil, informovali v piatok okrem BBC napríklad aj denníky Independent či Guardian.

Samotná Mayová uviedla, že sa teší na to, ako Trumpa na jeho pracovnej návšteve v Spojenom kráľovstve privíta. Trump navštívi Britániu tesne po júlovom summite NATO v Bruseli, na ktorom sa tiež zúčastní.