Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Britské múzeum nezakrýva otrokársku minulosť svojho zakladateľa

Väčšinu z mramorových dosiek Parthenónu si možno pozrieť v Britskom múzeu v Londýne. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení múzea sa píše, že jeho zakladateľ Hans Sloane stelesňuje zložitosť a nejednoznačnosť doby, v ktorej žil.

Londýn 25. augusta (TASR) - Britské múzeum v Londýne v utorok premiestnilo bustu svojho zakladateľa Hansa Sloanea medzi ďalšie artefakty z čias obchodovania s ľuďmi z bývalých kolónií kráľovstva. Týmto krokom chce upozorniť na jeho otrokársku minulosť, informovala agentúra AFP.

"Keď sa máme postaviť čelom k našim vlastným dejinám, kľúčovým faktorom je oddanosť pravde," vyjadril sa pre agentúru AFP Hartwig Fisher, riaditeľ British Museum, ktoré je jedným z najvýznamnejších múzeí histórie a kultúry na svete.

Vo vyhlásení Britského múzea sa píše, že jeho zakladateľ Hans Sloane stelesňuje "zložitosť a nejednoznačnosť" doby, v ktorej žil. Venoval sa akademickej činnosti, finančne podporoval viaceré inštitúcie a zároveň sa podieľal na obchodovaní s otrokmi.

V Británii za posledné mesiace odstránili z verejných priestranstiev viacero sôch z čias britského impéria, ktoré podľa kritikov zobrazovali osobnosti s rasistickou a otrokárskou minulosťou.

Najvýraznejším príkladom je júnový incident, počas ktorého občania mesta Bristol na juhozápade Anglicka strhli sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona.