Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Na Britských Panenských ostrovoch protestovali proti priamej vláde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správa o stave vládnutia zverejnená v piatok navrhuje, aby Britské Panenské ostrovy boli spravované priamo z Londýna.

Miami 3. mája (TASR) - Aktivisti na Britských Panenských ostrovoch v pondelok protestovali proti návrhu vrátiť toto zámorské územie Spojeného kráľovstva naspäť pod priamu kontrolu Británie. TASR správu prevzala v utorok z agentúry Reuters.

Stovky ľudí sa zhromaždili pred budovou úradu guvernéra Johna Rankina v hlavnom meste Road Town, kde skandovali a vykrikovali "nechceme vládu Spojeného kráľovstva".

"Náš odkaz vláde Spojeného kráľovstva a svetu: v tejto krajine nebude priama vláda," uviedla jedna zo zhromaždených.

Správa o stave vládnutia zverejnená v piatok navrhuje, aby Britské Panenské ostrovy boli spravované priamo z Londýna. Platnosť ústavy tohto územia má byť pozastavená a vláda rozpustená.

Správu dal zhotoviť Rankin v roku 2021 s cieľom vyšetriť "korupciu, zneužívanie úradu a ďalšie vážne prejavy nečestnosti".

Vyšetrovanie potvrdilo, že politici a ministerstvá každoročne míňali milióny dolárov zo štátnych fondov bez náležitého postupu. Takisto odhalila vážne prejavy nečestného konania v oblasti predaja verejného majetku.

Premiéra Britských Panenských ostrovov Andrewa Fahieho a šéfku tamojších prístavov minulý štvrtok (28. apríla) zadržali v americkom štáte Florida na základe obvinení z pašovania drog, pripomína Reuters.

Britské Panenské ostrovy s približne 35.000 obyvateľmi sú zámorským územím Spojeného kráľovstva. Nachádzajú sa v Karibskom mori východne od Portorika. V roku 1967 získali širšiu autonómiu.

Guvernéra týchto ostrovov však vymenúva britská kráľovná. Na čele vlády je premiér, ktorého - spolu s ďalšími členmi vlády - volia občania.