Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Britskému pašerákovi drog hrozí 25 rokov väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že Dawes stál na čele jednej z najväčších európskych sietí pašerákov drog údajne napojenú na juhoamerické kartely a taliansku mafiu.

Paríž 20. decembra (TASR) - Francúzska prokuratúra žiada trest 25 rokov väzenia pre britského občana Roberta Dawesa, ktorý je obvinený z toho, že na palube lietadla spoločnosti Air France prepašoval z Venezuely do Francúzska 1,3 tony kokaínu. In formovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry.

Dawes (46) zorganizovanie zásielky od svojho zadržania v Španielsku v roku 2015 popiera napriek tomu, že na videu zhotovenom španielskou políciou sa k vlastníctvu drog hlási.

"Ide o bezprecedentný prípad... Ani zďaleka to nie je nejaký obetný baránok, dnes tu súdime ľudí z najvyšších priečok organizovaného zločinu, ktorí zásobovali európske siete," prokurátorka Isabelle Raynaudová.

Počas výsluchu Dawes podľa AFP prekvapil súd, keď povedal, že jeho vyhlásenie na španielskom policajnom videu "je len vymyslený príbeh", ktorého cieľom bolo vyprovokovať políciu, aby ho zadržala a on mohol dokázať svoju nevinu.

Raynaudová uviedla, že Dawesovo vysvetlenie jej "vyrazilo dych" a pokladá ho za "absolútne surrealistické". Odsúdila aj pokusy Dawesových obhajcov predložiť súdu sfalšovaný dokument, ktorý by dokázal, že uvedené video je z právneho hľadiska ako dôkaz neprijateľné.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že Dawes stál na čele jednej z najväčších európskych sietí pašerákov drog údajne napojenú na juhoamerické kartely a taliansku mafiu.

Krátko po tom, ako sa na parížskom letisku Charlesa de Gaulla našlo v roku 2013 30 kufrov s kokaínom, polícia zadržala Nathana Wheata a Kane Pricea, ktorí pre Dawesa údajne pracovali a stoja spolu s ním pred súdom.