Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Britskí euroskeptici prišli o jediného poslanca v národnom parlamente

Foto: TASR/AP

Odchod Carswella z UKIP predstavuje ďalší úder pre pravicovo-populistickú stranu, ktorá od úspechu vo vlaňajšom referende o tzv. brexite zápasí s negatívnou publicitou a prudkým poklesom popularity.


Londýn 25. marca (TASR) - Jediný poslanec Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) v britskom parlamente dnes oznámil, že prestáva byť jej členom a v zákonodarnom zbore bude odteraz pôsobiť ako nezávislý. Douglas Carswell to zdôvodnil splnením cieľa, ktorý sledoval vstupom do tohto euroskeptického zoskupenia.

Niekdajší člen Konzervatívnej strany prestúpil v roku 2014 do radov UKIP, pretože si želal odčlenenie Británie od Európskej únie. "Keďže si teraz už môžeme byť istí, že sa to stane, rozhodol som sa, že vystúpim z UKIP," vysvetlil Carswell vo svojom blogu. Poznamenal pritom, že zo strany odchádza "v dobrom".

Britská premiérka Theresa Mayová má budúcu stredu oficiálne oznámiť EÚ, že jej krajina začína proces ukončenia členstva na základe príslušného článku Lisabonskej zmluvy.

Odchod Carswella z UKIP predstavuje ďalší úder pre túto pravicovo-populistickú stranu, ktorá od úspechu vo vlaňajšom referende o tzv. brexite zápasí s negatívnou publicitou, prudkým poklesom popularity a vnútornými spormi. Samotný Carswell mal nepriateľský vzťah k bývalému straníckemu vodcovi Nigelovi Farageovi.

"UKIP možno nedokázala získať mnoho kresiel v parlamente, ale v istom zmysle sme najúspešnejšou stranou, akú kedy Británia mala. Dosiahli sme to, pre čo sme boli založení, a tým sme zmenili smerovanie dejín našej krajiny k lepšiemu," napísal odchádzajúci člen.