Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Britskí konzervatívci budú mať nového predsedu do 2. septembra

Britský premiér David Cameron a jeho manželka Samantha odchádzajú po vyhlásení na Downing Street 10. Foto: TASR/AP

Za čelných kandidátov v súboji o nástupcu premiéra Camerona sú považovaní bývalý starosta Londýna Boris Johnson a ministerka vnútra Theresa Mayová.

Londýn 27. júna (TASR) - Vplyvný poslanecký výbor britskej Konzervatívnej strany dnes oznámil, že strana bude mať nového predsedu najneskôr do 2. septembra. Nominácie kandidátov na predsedu začne prijímať v stredu a uzavrie ich vo štvrtok, informovala tlačová agentúra AP.

Výbor 1922, ktorý definuje politiku strany, rozhodol dnes na naliehavom zasadnutí, že voľby nového predsedu strany sa uskutočnia podľa rovnakých pravidiel ako v roku 2005. To znamená, že poslanci vyberú dvoch z kandidátov, z ktorých potom predsedu strany (a nového premiéra) zvolí celá členská základňa.

Takýto postup podľa agentúry AP favorizuje známe osobnosti.

Za čelných kandidátov v súboji o nástupcu premiéra Davida Camerona sú považovaní bývalý starosta Londýna Boris Johnson, ktorý bol tvárou kampane za vystúpenie Británie z EÚ, a ministerka vnútra Theresa Mayová, ktorá podporovala kampaň za zotrvanie v EÚ.

Výbor 1922 bol pomenovaný po schôdzke konzervatívnych poslancov z októbra roku 1922, ktorá viedla k ukončeniu koaličnej vlády konzervatívcov s liberálmi.