Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britskí poslanci budú rozhodovať o novej hymne Anglicka

Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR

Podľa labouristického poslanca by prijatie anglickej hymny objasnilo, že Spojené kráľovstvo je zväzom štyroch jednotlivých štátnych útvarov s vlastnou identitou.

Londýn 14. januára (TASR) - Britskí zákonodarcovia sa dnes dohodli, že zvážia výmenu monarchistickej piesne "Boh ochraňuj kráľovnú", ktorá na športových podujatiach slúži ako hymna Anglicka.

Pieseň je totiž štátnou hymnou Spojeného kráľovstva, ktoré pozostáva z Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska, a hrajú ju na olympijských hrách a iných podujatiach, kde Spojené kráľovstvo vystupuje ako jeden tím.

Na súťažiach, kde sú predmetné entity zastúpené samostatne, napríklad na majstrovstvách sveta v ragby a futbale, však Anglicko a Severné Írsko používajú "Boh ochraňuj kráľovnú", zatiaľ čo Škótsko i Wales majú svoje vlastné oficiálne piesne - "Kvet Škótska" a "Krajina mojich otcov", píše agentúra AP.

Podľa labouristického poslanca Tobyho Perkinsa by prijatie anglickej hymny "objasnilo, že Spojené kráľovstvo je zväzom štyroch jednotlivých štátnych útvarov s vlastnou identitou". Perkins zároveň navrhol pieseň "Jeruzalem", považovanú mnohými za neoficiálnu hymnu Anglicka.

Na základe jeho návrhu by sa "Boh ochraňuj kráľovnú" naďalej spievala na tímových podujatiach Británie, ktorá pozostáva z Anglicka, Škótska a Walesu, kým Severné Írsko by zachovalo status quo alebo by si zvolilo vlastnú hymnu.

Zákonodarcovia sa dohodli na prerokovaní predloženej zmeny na zasadaní dolnej snemovne parlamentu Spojeného kráľovstva v marci. Prípadná novelizácia bude konzultovaná aj s verejnosťou.