Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Britská vláda chce tretie hlasovanie v parlamente o dohode 29. marca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Práve piatok 29. marca bol pôvodným termínom odchodu Británie z EÚ.

Londýn/Brusel 28. marca (TASR) - Britská vláda vo štvrtok oznámila, že má v úmysle uskutočniť v piatok v parlamente tretie hlasovanie o dohode o brexite, ktorú premiérka Theresa Mayová počas dvoch rokov vyrokovala s Európskou úniou. Práve piatok 29. marca bol pôvodným termínom odchodu Británie z EÚ. Píše o tom agentúra AFP.

Líderka vládnych konzervatívnych poslancov v Dolnej snemovni britského parlamentu Andrea Leadsomová uviedla, že vláda stále čaká na súhlas predsedu Dolnej snemovne Johna Bercowa, ktorý zablokoval predchádzajúci pokus o tretie hlasovanie parlamentu o Mayovej "brexitovej dohode".

Európska komisia (EK), výkonný orgán EÚ, vo štvrtok oznámila, že ak Británia neschváli tento týždeň rozvodovú dohodu, brexit bude možné odložiť len do 12. apríla, pričom Londýn musí dovtedy informovať Úniu o svojich ďalších plánoch.

Hovorca EK Margaritis Schinas poskytol vyjadrenia k indikatívnym hlasovaniam zo stredy večera v britskej Dolnej snemovni, z ktorých nevyplynula jasná, väčšinová podpora pre žiadnu z ôsmich možností riešenia brexitu, teda vystúpenia ostrovnej krajiny z EÚ.

"Ak dohoda o odchode nebude do konca tohto týždňa schválená, brexit bude odložený do 12. apríla, a teraz je na rade vláda Spojeného kráľovstva, ktorá nám musí oznámiť, ako si predstavuje nasledujúce kroky," uviedol Schinas, ktorého citovala agentúra AP.

"Včera večer sme napočítali osemkrát 'nie', teraz potrebujeme jedno 'áno' o postupe dopredu," dodal hovorca EK.

Britskí poslanci chcú zúžiť zoznam alternatív, plánujú hlasovať 1. apríla




Britskí zákonodarcovia hlasovali v stredu večer o ôsmich prípadných možnostiach tzv. brexitu, ale ani jeden nezískal väčšinovú podporu, ktorá by vyjasnila ďalší postup Spojeného kráľovstva v otázke vystúpenia z Európskej únie.

Parlament sa snaží nájsť alternatívu k dvakrát odmietnutej dohode o brexite, ktorú premiérka Theresa Mayová vyrokovala s EÚ počas náročných dvojročných rozhovorov s predstaviteľmi Únie.

Zákonodarcovia hlasovali v stredu večer o spomínaných ôsmich možnostiach, medzi ktorými bol napríklad odchod z EÚ bez dohody, zotrvanie v colnej únii s EÚ a na jej jednotnom trhu, predloženie akejkoľvek "rozvodovej" dohody s EÚ na hlasovanie občanov v referende a tiež zrušenie brexitu, ak bude hroziť odchod bez dohody.

Najsilnejšiu podporu mal v britskom parlamente plán zostať po brexite v colnej únii s EÚ, keďže bol zamietnutý väčšinou iba o osem hlasov - konkrétne pomerom 272 hlasov k 264.

Zákonodarcovia plánujú zúžiť zoznam alternatív, ako vyriešiť odchod Spojeného kráľovstva z EÚ, a uskutočnia ďalšie hlasovania v pondelok 1. apríla, napísala vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Británia musí do 12. apríla nájsť nový plán - alebo odísť z EÚ "natvrdo", bez dohody.