Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Britskí poslanci spustili celoštátny prieskum o postojoch k imigrácii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Názory Britov v tejto oblasti sú podľa nich v súčasnosti veľmi polarizované, diskusia na túto tému však zatiaľ bola pomerne chabá.

Londýn 8. decembra (TASR) - Britskí poslanci spustili dnes celoštátny prieskum ohľadne postoja občanov k imigrácii. Názory verejnosti v tejto oblasti sú totiž podľa nich v súčasnosti veľmi polarizované, diskusia na túto tému však zatiaľ bola pomerne chabá.

Parlamentný výbor pre vnútorné záležitosti krajiny, ktorý je zložený z predstaviteľov viacerých politických strán, dnes uviedol, že zákonodarcovia chcú týmto spôsobom zistiť, v čom sa názory občanov zhodujú. To by mohlo pozitívne prispieť k formovaniu účinnej post-brexitovej imigračnej politiky v krajiny.


Plánujú v tejto veci usporiadať viacero stretnutí na lokálnej úrovni a vypočuť si, čo ľudí v oblasti prisťahovalectva znepokojuje. Priestor chcú dať aj ich návrhom na to, aké postoje by v tejto oblasti mala vláda prijať.

"Imigrácia je jednou z najdôležitejších otázok, akým naša krajina čelí, a v rámci dohody o brexite bude ústrednou témou," povedala Yvette Cooperová, poslankyňa za Labouristickú stranu, ktorá je zároveň šéfkou zmieneného výboru. Dodala, že poslanci sa budú zúčastňovať na stretnutiach s verejnosťou, organizovať debaty aj online konzultácie, formovať tzv. občianske poroty a spolupracovať s rôznymi komunitami, médiami či obchodnými organizáciami.

"Británia hlasovala za zmenu, a to najmä v oblasti voľného pohybu osôb, doteraz sa však len veľmi málo diskutovalo o tom, aké typy reforiem či imigračnej kontroly budú mať význam a tiež ako dosiahneme pre svoju krajinu najlepšiu možnú dohodu," povedala ďalej politička.

"Predchádzajúce vlády v otázke imigrácie zlyhali a znepokojenie verejnosti vzrástlo. Charakter diskusie je napriek tomu príliš často polarizovaný a je potom ťažké dopracovať sa ku konsenzu ohľadne toho, čo by sa malo urobiť," dodala.