Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Britskí veteráni dostanú po kampani novú Medailu za jadrové skúšky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Udeľovanie medaily je výsledkom dlhoročného úsilia veteránov a ich rodín za uznanie.

Londýn 28. júla (TASR) - Veteráni britského programu jadrových skúšok dostanú na Deň prímeria (Armistice Day) 11. novembra novú medailu, oznámila vláda. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy stanice BBC News.

"Medaila za jadrové skúšky" (Nuclear Test Medal) bude udeľovaná 70 rokov po prvých skúškach britských atómových zbraní.

Do testovania jadrových bômb sa v 50. a 60. rokoch 20. storočia zapojilo asi 40.000 britských pracovníkov, približne 2000 je ešte stále nažive. "Medaila za jadrové skúšky" môže byť udelená i posmrtne zákonným príbuzným veterána.

Udeľovanie medaily je výsledkom dlhoročného úsilia veteránov a ich rodín za uznanie. Tvrdia, že jadrové testy spôsobili mnohým rakovinu a predčasné úmrtia a zdravotné problémy ich rodín.

Vláda uviedla, že prvé medaily budú k dispozícii na Spomienkovú nedeľu (Remembrance Sunday) 12. novembra. Nebudú sa udeľovať automaticky. Veteráni a príbuzní zosnulých budú musieť o ne požiadať. Preživší budú mať prednosť pred najbližším príbuzenstvom.

Downing Street (Úrad premiéra) uviedol, že strieborná medaila pripomína prínos príslušníkov ozbrojených síl, vedcov a miestnych zamestnancov zo Spojeného kráľovstva, Austrálie, Nového Zélandu, Fidži a Kiribati.

Je na nej vyobrazený atóm obklopený olivovými ratolesťami a nápis "Medaila za jadrové skúšky". Na opačnej strane je podobizeň kráľa Karola III.

Britský premiér Rishi Sunak povedal, že medaily budú "trvalým symbolom vďaky našej krajiny" pre tých, ktorí sa podieľali na jadrovom testovacom programe.