Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britské parlamentné voľby: Mayová aj Corbyn už odhlasovali

Na kombosnímke Theresa Mayová a Jeremy Corbyn. Foto: TASR/AP

Predčasné voľby sa konajú v Británii takmer presne rok po referende, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za vystúpenie krajiny z EÚ. Voliči myslia viac na bezpečnosť než na EÚ.

Londýn 8. júna (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová a jej manžel Philip May odovzdali hlas v dnešných predčasných parlamentných voľbách vo svojom bydlisku - dedine Sonning západne od Londýna. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Mayová si údajne na hlasovanie doniesla voličský preukaz, ktorý mnohí voliči využívajú na preukázanie svojej totožnosti vo volebných miestnostiach. Preukazy nie sú zákonom požadovanou podmienkou pri odovzdávaní hlasu.

Z volieb vzíde nová vláda. Mayová dúfa, že jej Konzervatívna strana si posilní väčšinu v parlamente a dostane od voličov silnejší mandát pri rokovaniach s Európskou úniou o podmienkach odchodu Británie.

Líder opozičnej, ľavicovo orientovanej Labouristickej strany Jeremy Corbyn už tiež odovzdal hlas, a to vo volebnej miestnosti na základnej škole v severnom Londýne.

"Je to deň našej demokracie. Práve som odhlasoval. Som hrdý na našu kampaň," povedal Corbyn novinárom, keď vyšiel z volebnej miestnosti v londýnskej časti Holloway.



Mnoho voličov myslí pri hlasovaní na bezpečnosť, pretože britské parlamentné voľby sa konajú len niekoľko dní po tom, čo traja extrémisti zabili osem ľudí na moste London Bridge a na neďalekom rušnom trhovisku Borough Market.



Voliči dnes vyberajú zákonodarcov do Dolnej snemovne britského parlamentu. Voľbám mal pôvodne dominovať blížiaci sa odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie, tzv. brexit, ale znepokojení voliči si po útokoch v Londýne a v Manchestri uvedomujú hrozbu, ktorej krajina čelí - teda medzinárodný terorizmus.

Volička Rachel Sheardová, ktorá odovzdala hlas vo volebnej miestnosti na ulici Borough High vo štvrti, kde k útoku na trhovisko došlo, uviedla: "Hoci mala byť stredobodom volieb EÚ, nemyslím si, že práve teraz ju majú Londýnčania v srdciach a v mysliach, nie natoľko, ako bezpečnosť."

Britskí voliči hlasujú v parlamentných voľbách zásadných pre brexit



Britskí voliči dnes hlasujú v predčasných parlamentných voľbách, ktoré v apríli nečakane ohlásila premiérka Theresa Mayová s poukázaním na rozpory v Dolnej snemovni ohľadne procesu vystúpenia Británie z Európskej únie.

Predčasné voľby sa konajú v Británii takmer presne rok po referende, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za vystúpenie krajiny z EÚ. Volebné miestnosti sa otvoria o 7.00 h miestneho času (8.00 h SELČ) a ostanú otvorené do 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ). Bezprostredne po skončení hlasovania sa očakávajú prvé odhady výsledkov.

V priebehu nasledujúcej noci začnú postupne prichádzať výsledky z celkovo 650 volebných obvodov. V prípade výraznej prevahy niektorej zo strán môže byť víťaz volieb známy už v piatok v skorých ranných hodinách, v prípade malého rozdielu to však potrvá dlhšie.



Vládnuca Konzervatívna strana si od hlasovania tri roky pred riadnym termínom sľubuje posilnenie mandátu v nadchádzajúcich rokovaniach s Bruselom o tzv. brexite a získanie dodatočného času na riešenie následkov tohto "rozchodu".

Pri parlamentných voľbách v Británii sa uplatňuje čisto väčšinový systém. Dolná snemovňa rozpustená začiatkom mája, keď sa zároveň začala predvolebná kampaň, vzišla z volieb v roku 2015 a bola najkratšie zasadajúcim poslaneckým zborom v Británii od roku 1974.



Stredajšie prieskumy verejnej mienky naznačili, že Mayová v dnešných voľbách posilní parlamentnú väčšinu konzervatívcov. Podľa prieskumu inštitútu ICM by mala získať väčšinu 96 kresiel, čo by bolo najviac od čias premiérky Margaret Thatcherovej.

Podobne sa vyjadril aj denník Independent. Prieskum, ktorý pre denník urobila agentúra ComRes, naznačil, že by Mayová mohla mať väčšinu 74 kresiel. A napokon aj prieskum YouGov, podľa ktorého sa náskok konzervatívcov zvýšil počas víkendu na sedem percent, uviedol, že Mayová si posilní svoju moc v parlamente.

Všetky tieto prieskumy sa uskutočnili po teroristickom útoku v Londýne z uplynulej soboty.

Experti hovoria, že rozdiely vo výsledkoch prieskumov závisia od toho, koľko mladých voličov, ktorí zvyčajne podporujú labouristov, bude dnes hlasovať.

Kritici prieskumov upozornili na skutočnosť, že nedokázali presne predpovedať výsledky parlamentných volieb v roku 2015 ani minuloročného referenda o odchode z EÚ.