Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Britský expremiér Brown navrhol kompromis v spore o škótske referendum

Na archívnej fotografii britský expremiér Gordon Brown. Foto: TASR/AP

Gordon Brown navrhol, aby Škótsko zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva a napriek tzv. brexitu, mohlo uzatvoriť vlastné dohody s ostatnými štátmi Európskej únie.

Kirkcaldy 18. marca (TASR) - Bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown navrhol kompromis v spore o druhé referendum o nezávislosti Škótska.

Brown podľa textu prejavu, ktorý predniesol na podujatí v meste Kirkcaldy ležiacom neďaleko Edinburghu, navrhol, aby Škótsko zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva a napriek tzv. brexitu, teda vystúpeniu Londýna z Európskej únie, mohlo uzatvoriť vlastné dohody s ostatnými štátmi Európskej únie.



Podľa expremiéra z rokov 2007-2010 by Škótsko malo mať kontrolu nad oblasťami ako sú dane, poľnohospodárstvo a rybolov. Britská centrálna banka Bank of England by sa mala zmeniť na Bank of England, Scotland, Wales and Northern Ireland s plným zastúpením v Škótsku, čo má "podporiť skutočnosť, že libra je pre každého".

Podpredseda Škótskej národnej strany (SNP) Angus Robertson takéto riešenie odmieta. "Labouristická strana v súčasnosti nie je schopná ani doručiť pizzu. Vo Westminsteri sú v opozícii, sú úplne rozdelení. Labouristi sú v Škótsku teraz takí slabí, že ani nie sú (politickou) silou," citoval Robertsona spravodajský kanál BBC.

S pozitívnymi reakciami sa Brownov návrh nestretol ani v Konzervatívnej strane, u škótskych zelených či škótskych liberálnych demokratov.

V prípade brexitu chce Škótsko zostať súčasťou jednotného európskeho trhu. To však odmieta britská premiérka Theresa Mayová.

Predsedníčka škótskej vlády a šéfka SNP Nicola Sturgeonová sa preto snaží o vypísanie nového referenda o nezávislosti. Mandát na to chce na budúci týždeň získať od škótskeho parlamentu. Plebiscit by sa mal konať medzi jeseňou 2018 a jarou 2019, teda ešte pred realizáciou brexitu.

Väčšina Škótov hlasovala vo vlaňajšom referende za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.