Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Britský kráľ sa zúčastní na spomienkových podujatiach v Normandii

Britský kráľ Karol III. sa rozpráva s hosťami počas záhradnej slávnosti v Buckinghamskom paláci v stredu 8. mája 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

AFP spresnila, že 75-ročný panovník, ktorý len nedávno obnovil svoje verejné aktivity, sa 6. júna zúčastní na spomienkovom podujatí pri pamätníku britským vojakom na pláži Gold Beach.

Londýn 17. mája (TASR) - Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie, uvádza TASR.

AFP spresnila, že 75-ročný panovník, ktorý len nedávno obnovil svoje verejné aktivity, sa 6. júna zúčastní na spomienkovom podujatí pri pamätníku britským vojakom na pláži Gold Beach medzi mestami Asnelles a Ver-sur-Mer na pobreží Normandie v severnom Francúzsku.

V takzvaný Deň D, teda 6. júna 1944, sa spojenecké jednotky vylodili na plážach s kódovým označením Omaha, Utah, Juno, Sword a Gold, ku ktorým ich priviezlo 7000 člnov. V ten jediný deň prišlo o život 4414 spojeneckých vojakov a viac ako 5000 ďalších vojakov bolo ranených. Tisíce vojakov stratila aj nemecká armáda. Vylodenie spojencov, známe aj ako Operácia Overlord, patrilo medzi kľúčové okamihy druhej svetovej vojny.