Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Britský minister zahraničných vecí pricestoval na návštevu Líbye

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond Foto: TASR/AP

Hammondova cesta prichádza v čase, keď tamojšia vláda čelí hlasovaniu o vyslovení dôvery.

Tripolis 18. apríla (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond pricestoval dnes na vopred neohlásenú návštevu Líbye, kde v hlavnom meste Tripolis vyjadril podporu tamojšej vláde národnej jednoty (GNA) sprostredkovanej diplomatickou misiou OSN. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

Hammondova cesta prichádza v čase, keď GNA čelí hlasovaniu o vyslovení dôvery. Do krajiny s rovnakým cieľom nedávno zavítali aj poprední predstavitelia ministerstiev zahraničných vecí Talianska, Francúzska a Nemecka.

Šéf britskej diplomacie čelí kritike za váhavý postoj ohľadom toho, či Británia plánuje vyslať do Líbye vojenské sily na podporu nového vedenia krajiny. Londýn totiž sľúbil, že začínajúcej vláde v Tripolise poskytne na boj proti terorizmu a pašovaniu ľudí ďalších desať miliónov libier (12,5 milióna eur).

"Británia a jej spojenci plne podporujú premiéra Fájiza Sarrádža a jeho vládu v obnovovaní mieru a stability celej Líbye. Sme pripravení poskytnúť tejto krajine a jej ľudu ďalšiu pomoc,"
uviedol Hammond.

Poslanci osobitného výboru britského ministerstva zahraničných vecí po návšteve Egypta a Tuniska vyhlásili, že Británia by mala poskytnúť 6000-člennému medzinárodnému mierovému kontingentu na podporu novej líbyjskej vlády 1000 vojakov. Podľa Hammonda však ohľadom tohto kroku nepadlo žiadne rozhodnutie.