Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britský minister navštívil Amesbury, verejnosť uistil o bezpečnosti

Sajid Javid, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Britský minister vnútra Sajid Javid povedal, že obe mestá - Amesbury a Salisbury ostávajú otvorené pre podnikanie a nabádal ľudí, aby im prejavili svoju podporu a navštívili ich.

Londýn 8. júla (TASR) - Mestá Amesbury a Salisbury v juhovýchodnom Anglicku, v ktorých sa nedávno vyskytli dva prípady otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok, navštívil v nedeľu britský minister vnútra Sajid Javid. Miestnych obyvateľov uistil, že oblasť je bezpečná a "riziko ohrozenia verejnosti je veľmi nízke", informovala spravodajská stanica BBC.

Javid povedal, že obe mestá ostávajú otvorené pre podnikanie a nabádal ľudí, aby im prejavili svoju podporu a navštívili ich.

Minister ďalej vyjadril presvedčenie, že policajtom sa podarí nájsť zdroj nákazy muža a ženy, ktorých našli uplynulú sobotu v bezvedomí v ich dome v Amesbury. Pár je po kontakte s novičkom v kritickom stave a obaja ležia v tamojšej nemocnici.

Podľa BBC viac ako 100 policajtov pátra po malej ampulke, ktorá by mohla obsahovať novičok, vyrábaný počas studenej vojny v bývalom Sovietskom zväze. Polícia v rámci pátrania po zdroji kontaminácie uzavrela určité oblasti v meste Amesbury.

Okresná nemocnica v juhoanglickom Salisbury medzičasom potvrdila, že policajt, ktorý sa tam v sobotu večer nechal preventívne vyšetriť, do kontaktu s novičkom neprišiel.

Britská protiteroristická polícia už skôr potvrdila, že 44-ročná žena a 45-ročný muž, boli vystavení nervovoparalytickej látke typu novičok a manipulovali s kontaminovaným predmetom.

Ide o rovnakú látku, akou v marci tohto roku otrávili v Salisbury, vzdialenom od Amesbury asi 10 kilometrov, bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju.